Forsiden / Opskrifter / Stegeben med øl, hvidløg og honning
bonesdone

Stegeben med øl, hvidløg og honning

Der var rigtig mange følelser i luften mens jeg stod med knap 2 kg. stegeben i posen. Et brag af minder om min mormor knaldede igennem hovedet på mig. Gode minder. Minder om mad. Minder om at sidde ved hendes lille runde bord i køkkenet og ryge som nystartet kokkeelev i en alder af 15 år. Minder om hvordan min mormor altid holdt hånden over mig i alle henseender. Kæft, jeg savner min mormor.

Min mormor diskede altid op med mine livretter, når jeg kom på besøg. Som ung i København i midten af 90´erne, betød det at jeg tit var hjemme ved hende og spise. Den ene spise vi fik bestod af røde pølser, skåret i mindre stykker og vendt i en hvid bechamél (Mælkesauce). Dertil fik vi spaghetti. Skulle det være extra fint, var spaghettien også vendt ned i sovsen.

Den anden ret hun serverede var Stegeben. Klassisk. Brunede ben, kogt i vand tilsat salt, jævnet til sauce og så fik vi kartoffelmos til. I visse tilfælde også asier “on the side”.

Min version er en smule anderledes end bare brunede ben, sovs og kartofler. Det er jo en fin ret, men havde både honning og en julesennep fra Nordisk Køkken stående, der ville gøre sig glimrende til stegeben. Sødmen i saucen, gør den mindre fed og giver den en pæn glans.

Hvidløg sauteres brune i smør ved svag varme.
Først skal hvidløg sauteres i smør ved svag varme. Mærk duften brede sig

Først skal der hvidløg til. Et par fed eller 4 sauteres af i smør ved svag varme. De skal ikke være sorte, men nærmest bruges som smagsforstærker til fedtet, som de lækre stegeben skal brunes i. Så svag varme i ca. 10 min. Duft – DUFT for pokker!

Stegeben brunes i hvidløgssmørret.
Stegeben på panden eller i gryden og brunes godt af.

Når hvidløgene får en lækker gylden farve, lægges stegeben ved og det kan godt betale sig at gøre lidt eter lidt, da de kan begynde at koge, istedet for at brune, hvis panden elle gryden køles for meget ned. Brun benene godt af på beggesider og krydder dem med salt og peber.

Væske hældes på benene, og de koges møre.
Øl, i denne opskrift en x-mas hældes på benene og koges op.

Når alle stegeben er brunede af, tilsættes væde. I den normale opskrift ville væden være alm. vand, evt. med en bouillon terning eller fond, hvis man har det. For at fremhæve benenes og kødet smag, samt for at give retten et lille twist, fik benene 2 st. x-mas øl at koge på.

Øllet i gryden skal lige have et hurtigt opkog og reduceres, inden der tilsættes vand for at dække benene til. Det er ikke altid jeg lader øllet reducere, da meget af ølsmagen (og alkoholen) forsvinder væk fra retten, men da også mine børn skulle nyde godt af denne ret, blev øllet reduceret inden vandet kom på.

Et stk låg på gryden og koge ved svag varme i ca. 2 timer. I de sidste 30 minutter af kogetiden, tilsatte jeg hele gulerødder og hele pille løg, der skulle fungere som garnituren til retten.

Stegebenene glaseret i kogefonden tilsat sennep og honning.
Stegeben glaseret i fonden, der er tilsat honning og julesennep

Når stegeben og garnituren er møre, tages de op af fonden. Fonden koges ned sammen med en smule honning og sennep. og smages evt. til med salt og peber. Fonden sigtes over i en gryde og garnituren holdes varm i fonden.

På en varm panden tilsættes en smule fond og stegeben. Efterhånden som fonden reduceres bliver den glace / sirup agtig, der med en ske hældes over benene. Dette gøres indtil man syntes benene er flot glacerede. Man kan hele tiden tilsætte mere fond til panden, hvis den begynder at blive for sirupagtig.

Efter ca. 10 min. er benene endnu mere smagsfulde med glaseringen ovenpå.
Efter ca. 10 min. er benene endnu mere smagsfulde med glaseringen ovenpå.

Det tager vel ca. små 10 min. ved svag varme for at fuldføre glaceringen. Kødet bliver endnu mere smagsfuldt ved at glacere det, i den væde som benene er kogt i, fremfor bare at servere benene “Old Style”.

Her er stegeben og garniture anrettet i selve panden, drysset med persille og rugbrød.
Her er stegeben og garniture anrettet i selve panden, drysset med persille og rugbrød.

Man kan enten servere på en tallerken som det øverste billede i dette indlæg, eller anrette det hele i den pande hvor glaceringen er foregået. Der ligger jo en smule fond i panden, men ønsker man nu en sovs til at overdænge sine kartofler med, så kan man koge fonden op fra gryden og jævne den med maizena.

4.3 from 4 reviews
Stegeben med øl, hvidløg og honning
 
Forberedelse
Tilberedning
Tid ialt
 
Et lille twist på en klassisk hovedret med stegeben af gris, glaceret i fond, tilsat honning og sennep.
Forfatter:
Type: Hovedret
Oprindelse: Dansk
Giver: 4 personer
Ingredienser
 • 1 kg stegeben
 • 2 øl
 • 4 gulerødder
 • 4 fed hvidløg
 • 4 hele små løg
 • 1 l. vand
 • 1-2 tsk honning
 • 1-2 tsk sennep
 • Lidt persille
Fremgangsmetode
 1. Hvidløg pilles og sauteres gyldne i smør ved svag varme.
 2. Stegeben tilsættes og brunes godt på alle sider og kanter. Krydres med salt og peber.
 3. Øl tilsættes og gives et opkog.
 4. Vand tilsættes og det hele simrer ca. 2 timer
 5. Tilsæt pillede løg og hele gulerødder i de sidste 30 minutter af kogningen.
 6. Tag ben, løg og gulerødder op og sigt fonden.
 7. Smag fonden til med honning og sennep og kog den ned.
 8. Kom stegeben og en smule fond på en pande ved svag varme og glacer benene i ca. 7-10 minutter.
 

Har du set denne her?

Surdeje med grahamsmel, emmermel og hvedemel.

Nye surdeje

Så har jeg smidt et par nye surdeje over. Jeg havde jo tilbage i 2011 …

6 kommentarer

 1. Endeligt en ret fra før alt skulle være spareribs og barbequesauce!

  Jeg tror det er 20 år siden jeg har fået det sidst – Og der var jeg ikke gammel nok til selv at lave det.

  Super lækkert – Jeg kan mærke at jeg allerede har en smule cravings.

  /Thomas

  • Hej Thomas og velkommen forbi.

   Jeg har få rester tilbage, så du kommer bare forbi :-)
   Jeg tror sidste gang jeg fik gedine spareribs var på Bones I Aalborg og det er vist ved at være 7-9 år siden efterhånden, og før det – ja, der var det hos Momsemor i en alder af 20-23 år, hvilket vist også er ved at være en mennesker alder siden :-)

   God tirsdag til dig,
   Kristian

 2. Yes!!
  Faldt over 2 kg stegeben i fryseren, googlede og fandt din version af en glemt gudespise!
  Skal lave det i morgen, og hele familien glæder sig (inkl. mine 3 børn)
  Og ja, tror også det er 20-25 år siden jeg har fået stegeben sidst. Uhmmmm!! :-)

  Tror bestemt godt at jeg vil give den fæææm stjerner!… Nå det kan man ikk….

 3. Hejsa
  Jeg elsker stegeben og har lavet dem i ny og næ.Det er måske ikke den sundeste spise,men lækkert er det.Jeg har eksperimenteret med lidt af hvert.Forskellige krydderier,gerne lidt spicy og så har jeg både kogt dem,langtidsstegt dem i ovn og endda også grillet dem på min weber ved inddirekte varme.Min favorit er og bliver på weberen ved inddirekte varme ca 110 grader i ca 4 timer.Inden de bliver smidt på grillen har de ligget i en rub natten over med alt muligt godt.Her bruger jeg gerne ketchup blandet med hvidløg,frisk ingefær,chili,limesaft,brun farin og salt peber.Nu glæder jeg mig til at prøve din version,specielt det der med glaseringen.
  Venligst Tommy

 4. Dette lyder som den perfekte opskrift! Men 1 kg? Jeg har hevet 4,5 kg ud af fryseren. Vi bliverjo tre voksne og to børn, og jeg regner ikke med mange rester. Nu skal jeg bare finde en gryde, der er stor nok!

  :)

 5. Jeg prøvede denne opskrift i weekenden. Og jeg må sige at jeg synes, at den er virkelig svær at smage til. Der skal virkelig tænkes over kvaliteten af øl, sennep og honning. Derudover dobler den ikke op særlig godt, jeg havde tre kilo ben og doblede op, hvilket betyder nogle ret store gryder, hvilket var upraktisk og tager ret lang tid når man kommer til glaseringen. Jeg laver den nok ikke igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Stik denne opskrift en stjerne: