Forsiden / Opskrifter / Oswald – Det gode påske brød
Lækkert brød, fyldt med kerner
Den gode oswald, passer perfekt til påskens frokost

Oswald – Det gode påske brød

Spis lige brød til. Det er en klassisk sætning. En sætning der ikke behøves at blive sagt til en påske frokost. For til en frokost hører der brød til. Et lækkert brød, fyldt med kerner, lavet på kærnemælk, øl, gær, grahamsmel og en masse andet. Den blev på Facebook døbt Oswald og han smager dejligt.

Det var under en mindre oprydning i køkkenskabene, at jeg faldt over nogle små rester jeg, syntes trængte til at blive brugt. En kærnemælk, der var 2 dage over sin holdbarhed (ja, den dur alligevel), en smule gær og lidt grahamsmel. Det var de 3 ingredienser der udløste en ide om at tømme små rester ned i en skål, lade det stå til dagen efter, for at fortsætte med processen.

Til at starte med hældte jeg en liter kærnemælk op i en skål, og kom det sidste gær i jeg fandt i køleskabet, nok ca. 20 gr. Dernæst fik den 2 spsk. honning og måske 500 gr. grahamsmel. Jeg fandt også 500 gr. flækkede rugkerner, der blev lagt i kogende vand, i ca. 20 minutter. De flækkede og bløde rugkerner, blev drænet og kom også ned i massen.

Efter en smule røren i skålen, fik jeg knappet en x-mas øl op, tog en slurk og hældte resten ned i skålen, hvor det hele fik en røretur igen med grydeskeen og så fik den lov at stå natten over, tildækket med et klæde.

Fordejen til brødet er rørt sammen og skal stå natten over.
Fordejen til brødet er rørt sammen og skal stå natten over.

Dagen efter var der en fantastisk surhedsduft i køkkenet. Det var lidt som at dufte til rugbrød, selvom dette brød ikke HELT kan gå ind under den klassifikation, men det er tæt på. Selve dejen var hævet ganske fint og tiden var inde til at vende mel og smag, inden bagning. En smule salt og mel blev tilsat og vendt rundt i dejen. Jeg har lidt svært ved at sige en nøjagtig mængde mel, men den endte med at være grødagtig – som en blød rugbrødsdej.

Brødet havde desværre ikke fået nok salt, men af skade bliver man klog og jeg har efterfølgende snakket med en bager, der fortalte at jeg nok skulle påregne 75 gr. til sådan en portion, så mine knap 2 spsk. var jo slet ikke nok. Et andet trick der måske kunne have hjulpet en smule, var hvis jeg nu havde penslet brødet med saltvand, inden det blev bagt.

Alt er rørt sammen og klar til at komme ned i formene og blive bagt
Alt er rørt sammen og klar til at komme ned i formene og blive bagt

Igen – Det er den slags til jeg forhåbentlig husker til næste gang!

Brødet op i 2 forme og skal bage 1 time ved 165 grader.
Brødet fordelt i 2 forme og klar til bagning

Faktisk så passede min portion perfekt. Det blev til 2 stk. rugbrødsforme, der med kun små 15 min. hævning i formen, fik plads i ovnen. Først ved 200 grader i 15 minutter, derefter skruet ned til 165 og bagt i ca. 50 minutter. Når brødet er færdigt, vendes det ud på en rist, med bunden op, så det kan stå og køle af.

Oswald - Sour beer easter bread. Bemærk GOG med karsen :-)
Oswald – Sour beer easter bread. Bemærk GOGGE med karsen – Junior juniors indspark til brødet!

Således blev Oswald – Sour beer easter bread til. Navnet blev til på Facebook af nogle kære læsere, hvilket jeg er meget taknemmelig for.

Dette brød er lige nu min absolutte favorit. Konsistensen minder meget om Levebrød, dog kan det være en smule svært at skære ud, så en smule mere mel næste gang, skal vist også på huskesedlen!

Bager du selv dit brød?

Hvad med dig? Har du selv bagt dit brød i påsken? Har du et favoritbrød? Lad mig gerne høre om dine erfaringer med brød. Kunne være jeg kunne blive en smule klogere.

Har du set denne her?

En lille jordbær/chokolade dessert

Jordbær – hvid chokolade – vaffel

Det er en af de ting man aldrig bliver træt af om sommeren. Den danske …

8 kommentarer

 1. Rigtig godt fundet på, at bruge en gammel X-mas i brødet. Og godt gået med, at tage lidt af hvert :-).
  /Søren

  • Hej Søren og tak.
   Ja, det er jo med at bruge de ting man har for hånden, fremfor at smide dem ud. Ender jo nok med at jeg må få lavet opskriften igen, bare med mål, så der kan blive en ordentlig opskrift ud af den :-)

   God onsdag til dig,
   Kristian

 2. Thanks to everyone for entering – just in-case you didn’t catch our reply to Carrie, her guess was spot on at 301 orders – a new Entropy record for the day (when we ran the comp last year it was 201 – so exactly 100 more!) Thanks for taking the time to guess!

 3. That’s an expert answer to an interesting question

 4. Gracias starviewer, la noticia no era nueva, el nuevo era yo, jaja. Lo importante aquí por lo que leo es que parece ser que este próximo martes 21 de diciembre sería cuando la nueva ley SINDE va a implantarse. Estaremos al tanto.

 5. Masz w sobie tyle pokory że uznasz sie za ubożuchne niebożątko? Jesteś gotów przyznać się iż twój ludzki umysł jest ograniczony percepcyjnie i że Bóg i Kościół ma racje – nawet gdyby ludzie kłamali?

 6. Haha, shouldn’t you be charging for that kind of knowledge?!

 7. I wonder how using memento mori in promotional material would fare in test-marketing these days… On second thought, I seem to remember a recent ad campaign from an outdoor sports company using skeletons in the wild wearing their indestructible gear, e.g. disgorged from a shark or left on the slopes of a mountain.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *