Forsiden / Opskrifter / Nye surdeje
Surdeje med grahamsmel, emmermel og hvedemel.
2 slags surdeje

Nye surdeje

Så har jeg smidt et par nye surdeje over. Jeg havde jo tilbage i 2011 en dejlig surdej stående, som jeg gerne brugte af, når jeg skulle bage rugbrød, men af ukendte årsager (dovenskab eller ferie), så stoppede med at boble og kunne ikke længere reddes.

Så da jeg besøgte Bondens Marked i April, så havde Kærsgård Gårdbutik en emmermel stående, af økologisk stand selvfølgelig. Emmermel en en gammel sort som er i famile med spelt og skulle efter sigende give en helt anden type krumme, end hvis man bager med almindelig hvedemel.

Jeg har lavet 2 surdeje, mest fordi vi elsker at bage her i hjemmet men også for at se hvilken forskel der bliver på de to surdeje. Den ene er som sagt kun med emmermel, hvorimod den anden er en blanding af grahamsmel og alm. hvedemel. Den sidste af de to surdeje er grovere end den med ren emmermel, på grund af grahamsmelet.

Forreste af de 2 surdeje er grovere og er lavet med hvede og grahamsmel.
Forreste af de 2 surdeje er grovere og er lavet med hvede og grahamsmel.

Begge surdeje er lavet på kærnemælk og salt, og så er de tilsat meltyperne.

Det er ikke nødvendigt at bruge kærnemælk for at lave en surdej. Faktisk så kan man nøjes med vand, salt og mel – så er det processen ved at den står ved stuetemperatur, der gør at den bobler og skal røres i hver dag.

Jeg bruger kærnemælk for at styrke og kickstarte processen, da kærnemælke allerede indeholder nogle af de enzymer der produceres og sætter gæringen igang.

Den bagerste af de 2 surdeje er den med ren emmermel. Den er finere i tekstur en den anden.
Den bagerste af de 2 surdeje er den med ren emmermel. Den er finere i tekstur en den anden.

Jeg ser frem til at skulle bage med mine nye surdeje og se hvor stor forskellen er, hvis der er nogen forskel på de 2 surdeje.

Hjemmebag med eller uden surdeje?

Er man overskudsagtig som de siger i 7-Eleven reklamen fordi man bruger surdej? Hvad gør du, når du bager brød og boller? Gær eller kunne en surdej eller flere surdeje godt finde vej ud i dit køkken?

Surdej
 
Forberedelse
Tilberedning
Tid ialt
 
To typer surdeje, til forskellige slags brød.
Forfatter:
Type: Tilbehør
Oprindelse: Dansk
Giver: ?
Ingredienser
 • 3 dl kærnemælk
 • 4 dl mel
 • ½ - 1 tsk groft salt
Fremgangsmetode
 1. Alle ingredienser måles af.
 2. Alle ingredienserne blandes sammen og kommes i en beholder eller på glas med låg.
 3. Stilles på køkkenbordet, med låget en smule åbent så surdejen kan ånde.
 4. Røres i dagligt og kan bruges efter 2-4 dage.
Anden info
Der skal røres i surdejen dagligt.

Når man bager med surdejen, så tilsættes den ens brødopskrift. Inden man bager sit brød, kan man tage 2-3 dl. fra og gemme på glas eller i en skål, så vil denne fungere som en surdej til næste gang man skal bage.
 

Har du set denne her?

En lille jordbær/chokolade dessert

Jordbær – hvid chokolade – vaffel

Det er en af de ting man aldrig bliver træt af om sommeren. Den danske …

2 kommentarer

 1. Hej. jeg er helt nybegynder i surbrød og fatter det bare ikke. Jeg har forsøgt at lave den hos mayer, der skriver at den skal stå på køkkenbordet og fordres i 4 dage, så langt så godt, så skal der bages og bruger lidt af surdejen, men hvad gør man så med resten, skal den smides væk ? eller stå på køkkenbordet altid? Du skriver selv således “Der skal røres i surdejen dagligt.

  Når man bager med surdejen, så tilsættes den ens brødopskrift. Inden man bager sit brød, kan man tage 2-3 dl. fra og gemme på glas eller i en skål, så vil denne fungere som en surdej til næste gang man skal bage. ja hvad skal smides væk og hvad og hvordan skal noget gemmes.
  Mvh Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Stik denne opskrift en stjerne: