Forsiden / Opskrifter / Laksetatar
Lækker laksetatar med capers, asparges,rødløg på rugbrød
Laksetataren anrettet på rugtuille med asparges, porrer, capers, gulerod, dild og persille

Laksetatar

Det er ikke helt sæson for at spise små lækre og kolde retter, især ikke med den kulde der både er her, og den værre af slagsen der skulle være på vej, men mens jeg roder med databasen så alle de gamle opskrifter igen bliver synlige, vil jeg lige dele denne med jer, fra sidste sommer hvor vejret var lækkert.

Faktisk må jeg kry til korset og fortælle at retten ikke havde fået ligeså stor succes, hvis det ikke var for den gode Klidmoster. Efter en kort snak om vejr, den dengang kommende Foo Fighters koncert i København, lokkede hun mig til at bruge ymer, modsat creme fraiche eller mayonaise som mange andre bruger til deres laksetatar.

Ymeren giver laksen et fantastisk modspil med sin syrlighed og tilsat en smule extra syre i form af presset citron, blev denne laksetatar perfekt. Jeg siger ikke at man da ikke kan bruge mayonaise, men da laksen i forvejen er en fed fisk, så bliver den ikke mindre fed ved at tilsætte mayonaise, så næste gang du får sådan en fed, halv-vammel og nærmest klistret laksetatar i munden, vil jeg æde min…øh, gamle hat på at der er mayonaise i tataren.

laksetatar så tænderne løber i vand
Laksetataren med tilbehøret. Gulerod og capers er skåret så de kan stå på tallerknen.

Basics er at laksetataren består af røget laks, hakket fint med en kniv og rørt op med ymer, hakket rødløg, hakket capers og citronsaft, salt og peber. Total lækker og meget nem at stå med. Tilbehøret kan variere rigtig meget, men i denne omgang blev den beholdt simpel og tilbehøret bestod af syltede søde porre, små gulerødder, asparges, capers og rugtuille.

4.5 from 4 reviews
Laksetatar
 
Forberedelse
Tilberedning
Tid ialt
 
Lækker forret med laksetatar, serveret på rugtuille med asparges,gulerødder,capars,porre og radisse.
Forfatter:
Type: Forret
Giver: 2
Ingredienser
 • 200 gram røget laks
 • 1 lille rødløg
 • ½ - 1 dl. ymer
 • En smule citronsaft
 • 5-10 små capers.
 • 1 asparges
 • Syltede porrer
 • 1 radisse
 • 2 tynd skive rugbrød
 • 2 små gulerødder med top
 • Capers med stilk
 • Dild, bredbladet persille
Fremgangsmetode
 1. Rugbrødet bages i ovn mellem 2 flutes plader i ca. 2 min. ved 200 grader og afkøles
 2. Laksen hakkes med en kniv, rødløget snittes efter ønske og de små kapers hakkes ligeledes. Det hele røres sammen med ymer, citronsaft og smages til med salt og peber.
 3. Stilles på køl, mens tilbehøret klargøres.
 4. Porrerne er syltet i en sur/sød lage bestående af honning og vineddike og er egentlig bare små snittede porrer, der marineres i lagen i ca. 30 minutter, men de kan sagtens tåle mere.
 5. Gulerødderne skrælles og skæres til så de kan stå på tallerkenen.
Anden info
Ved serveringen anrettes 2 kugler laks, formet med en ske dyppet i varmt vand, ovenpå den buede rugbrødstuille. Der garneres med det forskellige tilbehør, efter eget ønske.
 

Har du set denne her?

Surdeje med grahamsmel, emmermel og hvedemel.

Nye surdeje

Så har jeg smidt et par nye surdeje over. Jeg havde jo tilbage i 2011 …

13 kommentarer

 1. Åh, det var bare sådan en god Foo Fighters koncert – håber vi kommer afsted igen!

  Laber laksetatar du der har banket sammen Chef. Dejligt at du kunne bruge tippet. Jeg bruger også nogen gange skyr, det er endnu syrligere. Sidste gang brugte jeg 50/50 kold- og varmrøget laks og det blev også ret godt. Er vild med de små syltede porrer – dem nupper jeg lige 😉

  • Ja for pokker – jeg er klar, kar og endnu mere klar. Har vist også overtalt fruen til at komme med – hun har nemlig fået god smag.

   Har ikke testet med skyr endnu, men det skal da prøves næste gang Tak for tippet :-)

 2. Super godt og super nemt

 3. man kan altså ikke lave lakseTATAR uden at bruge RÅ laks – så jeg må videre og lede efter en “rigtig” opskrift – røget laksesalat er udmærket, men ikke hvis man vil lave tatar!

  • her er der en opskrift på TATAR!

   400 g optøet, rå laks
   200 g ferskrøget laks
   1 rødløg
   4 spsk purløg
   1 spsk grov Dijonsennep
   3 spsk drænet yoghurt, 10 %
   citronsaft
   salt og peber

   HUSK! Når der skal serveres rå fisk skal det have været frosset mindst 24 timer ved -18 grader, ellers er der risiko for overførsel af parasitter.

  • Hej Salmo,
   Det kan du jo nemt se at det kan sagtens lade sig gøre. Det er bare et spørgsmål om opskriften. :-)

   Dbh,
   Kristian

 4. Til både Salmo og Kristian: Hvor mange personer er jeres opskrift beregnet til?

 5. Super opskrift. Har dog lavet den med fersk (rå) laks, men det blev den ikke ringere af. Samt tilbehør som dit, dog udskiftet gulerødder med lidt granatæble og et æblesejl. Ha du nogen ideer til hvordan jeg får lavet en bue på rugbrød uiden fluteforme?

  • Hej Tine og godt nytår. Det lyder da bare rigtig lækkert :-)
   Du kan lave rugbrødet ved at skære tynde skiver og forme dem over sølvpapir der er rullet og så bage dem i ovn uden varmluft.

   Den jeg har lavet på billedet er lavet i varmluft, hvor den er lagt mellem 2 flutesforme, men har lavet dem før hvor man laver 2 ruller af sølvpapir og buer brødet over dem. Det er bare vigtigt at huske at man ikke bruger varmluft, da brødet så vil blæse rundt i ovnen.

   Rigtig godt nytår,
   Kristian

 6. Hej Kristian.
  Hvad er forskellen mellem Laksetatar og Lakserillittes.
  Mvh.
  Den gamle kok.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Stik denne opskrift en stjerne: