Forsiden / Opskrifter / Kunsten at stege en kylling
Kylling, hvidløg, chorizo, persille og gulerod.
Kylling, hvidløg, chorizo, persille og gulerod.

Kunsten at stege en kylling

De viser sig at det åbenbart kan være en helt videnskab at stege en hel kylling. Der er åbenbart mange forudsætninger man skal igennem, for at man kan kalde sig kylling ekspert. Og selvom de lavede mange tests, så lykkedes det dem alligevel ikke. Hvad kan de betyde?

Ja, jeg er en smule blank. Den 17 Marts, havde Politiken en artikel der beskrev, hvordan man umuligt kan stege en kylling perfekt. Crap, siger jeg. At stege en kylling til perfektion er faktisk noget af det nemmeste der der kan gøre og det er faktisk noget af en fallit erklæring fra deres side, eller måske fra artiklens forfatter Lars Dahlager, der testede flere metoder med endelsen:

Resultatet er … godt nok. Bedre bliver det nok ikke.

Og det er ikke nok, bare at være godt nok. Det er ikke raketvidenskab at stege en kylling, så både skind bliver sprødt, kødet saftigt og lårene færdige.

Så jeg syntes jeg her vil vise, hvordan jeg laver den perfekte kylling – ifølge familien. Og hvor nemt det egentlig kan være.

Min lille kylling på knap 1200 gram, var af dansk afstamning – ikke at jeg snakkede med den. Den har levet et fritgående og godt liv. Dette er måske en af forudsætningerne for et godt resultat. At den havde masser af plads mens den levede, at den blev fodret ordentligt og ikke levede som burkylling, uden plads til leg og hakken i græsset.

Mon petit poulet (lille kylling) skulle vise sig at blive fantastisk mør, sprød skind og færdige lår! Og det krævede ikke det store vilde.

Kyllingen er fyldt med grøntsager og chorizo og smør under skindet.
Kyllingen er fyldt med grøntsager og chorizo og smør under skindet.

Det første var at rense min kylling indvendigt, ved at skylle den grundigt under rindende koldt vand. Dette er for at fjerne evt. blodrester i kyllingen. Derefter smurte jeg den med salt og peber indvendigt. Det gør jeg for at tilføje smag til kødet. Når en kylling steger, så vil den dampe indvendigt og dampen vil frigøre smagen i saltet så det bliver “fusioneret” ind i kødet :-)

Mit fyld, bestående af chorizo (spansk pølse), hvidløg, persille og gulerod blev proppet ind i kyllingen og denne lukket ved gumpen med en kødnål. Jeg ved at hvis du bare prøver at stikke en kødnål igennem skindet, så vil det ikke holde, så jeg “brækker” lårene opad hinanden og stikker en kødnål, igennem lårenes kød, så de på den måde, er med til at lukke fyldet inde i min kylling.

Skal nok lige sige at inden jeg lukker kyllingen sammen, så skærer jeg nogle 1/2 cm. tykke skiver smør ud og deler hver skive i 3, som jeg kommer ind under skindet.

Kylling set bagfra med kødnålen. Den holder på det lækre fyld.
Kylling set bagfra med kødnålen. Den holder på det lækre fyld.

Det er ikke svært at komme smør under skindet og hvis det virker som om at der ikke er en åbning til at gøre det, så kan man med fingerne selv løsne for skindet.

Kyllingen er nu klar til en tur i ovnen med lidt mere grønt.
Kyllingen er nu klar til en tur i ovnen med lidt mere grønt.

Ovnen er nu tændt på 175 grader ved varmluft. Den nu godt udfyldte kylling kom jeg op i et fad, hvor den fik endnu flere grøntsager og så direkte ind i ovnen i 60 minutter.

Den færdige kylling. 1 time ved 175 grader klarer jobbet perfekt.
Kyllingen efter 60 minutter ved 175 grader.

Efter en time ved 175 grader, tog jeg kyllingen ud. Den var perfekt. Den fik lov at trække små 10 minutter, inden fadet blev smidt på bordet og vi begyndte vores fortæring. Serveret med lækkert brød til.

 • Sprødt skind
 • Mørt og saftigt brystskød
 • Lårene færdige
 • Smagsfuld kylling

De grøntsager der akkompagnerede kyllingen på sin færd inde i min ovn var ligeledes møre, saftige og selvom på de på billedet ser en smule brankede ud, smagte de også fantastisk.

Der er ingen grund til at komplicere tingene. Denne kylling kan gøres klar dagen før eller om morgenen inden man tager på arbejde. Når man kommer hjem, er den lige til at tage ud af køleskabet og smide ind i ovnen.

Nåja – dette indlæg er ikke skrevet for at disse nogen, syntes bare det er ærgeligt når en stor avis, prøver at fortælle os at der er ting der ikke kan lade sig gøre og bare tilfredsstiller sig selv med at sige: Det er ok – bedre bliver det nok ikke!

Har du set denne her?

Surdeje med grahamsmel, emmermel og hvedemel.

Nye surdeje

Så har jeg smidt et par nye surdeje over. Jeg havde jo tilbage i 2011 …

9 kommentarer

 1. Jeg læste også den artikel og tænkte, så er det da heller ikke sværere og det her indlæg er jo helt perfekt til at gennemgå hvordan man får en perfekt stegt kylling.

  Især det med at bruge fyld i og bruge smør under skindet syntes jeg er rigtig godt.

  Jeg har ikke prøvet med Chorizo før, men det tro jeg vil prøve det lyder i hvert fald godt, ellers en masse rosmarin og hele hvidløg syntes jeg er godt.

  Og så netop det med at lade kyllingen stege sammen med grøntsager giver en rigtig dejlig ret.

  Bedste Hilsner
  Søren

 2. Hej Søren.
  Jeg var da en smule chokeret må jeg indrømme, og tænkte på om det måske er lavet, fordi der ikke var andre opskrifter / nyheder der var værd at tage op?

  God ide med rosmarinen, hvilket også vil stå kanongodt til en chorizo eller måske en anden kraftig pølse.

  De bedste hilsner,
  Kristian

 3. Ja, nogle ting skal man altså heller ikke gøre vanskeligere, end de er!

  Fedt nyt design for resten!

  Alt godt,

  Kasper

 4. Hej Kasper,
  Nej de bør man ikke, men gad vide om det sælger flere aviser, eller om det bare var et forsøg på at skabe en smule fylde?

  Tak skal du have. Syntes det var på tide at der skete noget nyt.

  Jeg håber alt er vel ovre ved dig,
  De bedste hilsner – Kristian

 5. Jeg vil også sige det er noget værre vås.. Det er ikke kunst at stege en perfekt kylling, så længe råvarerne er i orden..

  Tror bare tit at mange har en “skræk” for om en kylling har fået nok, og så bliver det ofte tørt.. En kylling skal kun lige have det den skal have og så altid sørg for at holde så meget væske inden for skinnet, så den ikke smider det hele ud i grøntsagerne, så ja.. Super godt med smør inden under skinnet.. Jeg selv plejer at Pierce en citron, som jeg inden har givet et opkog.. Den afgiver en super syre + den afgiver væske, denne skal self. Ind i kyllingen.. Syren + varmen fra citronen gør også at man kan skære lidt af stegetiden, da kødet bliver tilberedt indefra..

  Men super beskrivelse Kristian..

  • Hej Kim,
   Jeg er helt enig med dig om at det er skrækken for salmonella, der gør at folk er så varsomme som de er, men at sige at man ikke kan gøre det “perfekt” er det rene volapyk.
   Jeg syntes det er en super ide med citronen. Må jeg lige høre om ideen med at give den opkog først?

   De bedste hilsner – knus til familien
   Kristian

 6. 34 år gammel skulle jeg blive før nogle på en enkel og tydelig måde kunne finde ud af at forklare, hvordan f….. man steger en kylling ordentligt i ovnen! Hvad blev der af hjemkundskab i 90’erne? Jo øøh, vi lærte at koge pennepasta, fordi det er lettere end spaghetti, og så med kødsovs godt med kulør i. Mine forældre? Jaa de gjorde ligesom 80 % af befolkningen gav kyllingen tæsk i ovnen på 220 gr. knas knas.

  Tak Kristian fordi du tog dig tid til at elevere min aftensmad og min gæsters!
  God mad = glade mennesker, så faktisk har du lige bidraget til en bedre verden, kokkekniven.com er blevet bookmarked på min computer selvklart.

 7. Det er ikke spor svært at stege en kylling – det står da på foliebakken lige efter ordet “lørdagskylling” …

  Nej det handler vel om at folk ikke kan lave mad mere – de kan følge en opskrift men har mistet evnen til at tænke selv og bruge deres fantasi!

  Og det er trist synes jeg

  ps til alles bedste har jeg besluttet at tage opsrkiften på mine vanilliefrikadeller med mig i graven 😀

 8. Henriette Stengaard

  Godt nok en sen kommentar – men hber kommer den!
  Lavede grydestegt (gamme¨ldags) kylling forleden til 5 gæster og åhh hvordan kunne jeg dog lave den så saftig??
  Jamen det er SÅ simpelt. renser og fylder kyllingen ed – her: timian (min persille e ikke labgt nok fremme) masser af timinan, citronskiver og hvidløg. Kødnål i – binder den op med bomuldstråd.
  Bruner på 4 sider – og så”tricket” det er den eneste gang kyllingens brystparti er på direte varme. Havde en god kyllingefond på frys – som så blev tilsat efter bruning – så i ed løg, gulerod og bladselleri, salt og peber.
  Steges ca 20 min på hhv lårsider og ryg (min kylling var en hjemmeøkoopdræt på godt 2 kg) så hvil, mens fonden koger lidt ind, tilsmages og afrundes med piskefløde.
  Server med nye anske kartofler, agurkesalat, rabarberkompot og nye grønne asparges.
  :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *