Forsiden / Opskrifter / Hjemmelavet smør
smoer

Hjemmelavet smør

Det var mere held i uheld, at jeg denne weekend fik lavet hjemmelavet smør, for oprindeligt var jeg igang med at piske flødeskum, da telefonen ringede, og så glemte jeg alt om den fløde, der stod og piskede så lifligt på køkkenbordet.

Oprindelig bragt Februar 2010

Man plejer altid at sige, at man ikke må piske fløden for meget for så bliver den til smør, og det er altså ikke overtro. Jeg stod tilbage med en fed, våd og grynet masse, som mange i de fleste tilfælde bare ville have smidt ud og så startet forfra, men ikke i dette køkken.

Jeg vil med det samme advare om, at det på ingen måde kan betale sig at begynde at lave sit eget smør, medmindre man altså bor på en gård, hvor man i forvejen malker, og her kan skumme fløden fra mælken og bruge den til piskefløde eller smør. Det med at købe en fløde for herefter at piske den til ugenkendelighed og lave smør af den, er simpelthen for dyrt. Af 3 liter fløde blev der ca. 1,5 kg. færdiglavet smør, og hver liter fløde koster 20 kr.-, så kan du selv begynde at regne prisen ud.

Men det er sjovt, selv at lave sin smør og skulle man befinde sig en en situation, hvor man alligevel er ude på en størrere kulinarisk legeplan, hvor alt andet også foregår med løftet lillefinger og eksperimenter, så kan prikken over iét sagtens bestå af hjemmelavet smør.

Men selve processen i at lave hjemmelavet smør er ekstrem simpel:

Lad os antage at du har 1 liter fløde, som du gerne vil lave til smør. Fløden skal piskes til den bliver grynet og vallen begynder at skille fra fedtet. Saml fedtet sammen med en dejskraber og kom den over i en fin sigte, sæt sigten over en skål og lad den stå og hvile i 1 times tid.

Mens den hviler i sigten vil vallen langsomt begynde at dryppe fra fedtet. For at opnå det perfekte smør, skal fedtet over i en stofble eller et viskestykke og presses.

Læg smørfedtet i midten på et viskestykke og pres ender sammen, så der langsomt inde på midten dannes en kugle. Jo mere der presses, jo mere valle vil der blive skilt fra. Dette kan gøres over en kortere eller længere periode – det kommer mest an på den tid man vil ligge i arbejdet. Jeg brugte 2 dage på mit smør, for at få skilt så meget valle fra som muligt.

Når du ikke føler at der kommer mere valle fra fedtet, kommes smørret over i en skål, og kan nu smages til efter eget ønske. I denne omgang har jeg smagt mit smør til med sydesalt fra Læsø, friskkværnet peber og frisk basilikum, hvor alle 3 ingredienser blev most i en morter, inden det blev blandet i smørret.

Herefter pakker jeg smørret ind i madfilm, og ruller enderne sammen, så man tilsidst står med en slags smørpølse.

Smørret er rullet som en rulle
Smørret rulles sammen i madfilm og kan evt. ligges i en pose for længere holdbarhed.

Den opbevares nu på frost som basilikumsmør og skal bruges senere på året til grillede majskolper, hvor man bare kan tage sit hjemmelavede smør op, skære nogle skiver og komme resten tilbage på frost.

Smørret er rullet og kan nu skæres
Når man skal bruge smørret er det lige til at pakke ud og skære i skiver.

Har du set denne her?

Lækre små bagte skolerugbrød.

Skolerugbrød

Skal sandheden på bordet, så aner jeg ikke hvordan tingene helt præcis hænger sammen i …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *