Forsiden / Opskrifter / Hjemmelavet rugbrød med surdej
Færdigbagte rugbrød
2 stk. rugbrød uden surdej, frisk fra form og skal nu lige dækkes til, inden de skal hapses!

Hjemmelavet rugbrød med surdej

Opdateret Indlæg

Rugbrød SKAL bages med surdej. En ”ægte” surdej er helt uden gær, og er den lille klump af dejen, som tages fra og gemmes fra den ene bagning til den næste.

Jeg har før lavet rugbrød med et surdej lavet på gær, men aldrig på denne surdej og det er vildt godt. Det tager sin tid at lave rugbrødet, men det er det hele værd, og når man har 2 rugbrød, så burde det være muligt at planlægge hvornår det næste hold skal sættes over.

1. dag

 • 250 g hvedemel (ca. 4 dl.)
 • 750 g rugmel (12½ dl)
 • 8 dl vand
 • 1½ spsk. salt
 • surdej

2. dag

 • 3 dl. hvidtøl eller maltøl
 • 1 dl. vand
 • 1 spsk. brun farin
 • 2 spsk. dansk honning
 • 50 g hørfrø (kan udelades)
 • 300 g flækkede rugkerner, eller havregryn
 • Mælk til pensling

Fremgangsmåde:

1. bagedag:

Bland rugmel og hvedemel og rør vandet i lidt ad gangen. Rør saltet i sammen med surdejen – dejen er ret lind. Sæt dejen til hævning i et døgn ved god stuetemperatur (18-20 grader).

2. bagedag:

Rør øl, vand, honning, farin, hørfrø og flækkede (knækkede.) rugkerner i den hævede dej. Tag et par dl af dejen fra og gem til næste gang, der skal bages .

Fordel dejen i to smurte forme, hver på ca. 1½ liter. Lad brødene efterhæve med et klæde over i 6-8 timer. Bag brødene ved 190 grader i 15 minutter, skru ovnen ned til 155 og bag ca 1½ time.

Tag brødene ud af formene og dæk dem med et rent fugtigt viskestykke. Det er bedst at lade dem stå til næste dag, så er de nemmere at skære.

Jeg ville lyve hvis jeg sagde at det ikke er 4 dage værd at vente på, måske endda længere, hvis surdejen får lov til at stå mere end 2 dage.

Hvorvidt det er billigere selv at lave rugbrødet, så er det svært at konkurrere med eks. Kvicklys rugbrødstilbud til 10 kroner, men ens eget rugbrød smager altså bedst, så lad det være en smags og tålmodighedssag hvad man vælger.

Surdej som er den klat du tager fra, inden du bager rugbrødet, kan holde sig i ca. 14 dage i køleskab, dog er den aller bedst hvis man nøjes med 7 dage – eller den kan fryses – hvis der skulle blive for lang tid mellem bagningerne.

4.8 from 14 reviews
Hjemmelavet rugbrød med surdej
 
Forberedelse
Tilberedning
Tid ialt
 
Lækker hjemmebagt rugbrød, baseret på hjemmelavet surdej
Forfatter:
Type: Brød
Giver: 2 brød
Ingredienser
 • 250 g hvedemel (ca. 4 dl.)
 • 750 g rugmel (12½ dl)
 • 9 dl vand
 • 1½ spsk. salt
 • surdej
 • 3 dl. hvidtøl eller maltøl
 • 1 spsk. brun farin
 • 2 spsk. dansk honning
 • 50 g hørfrø (kan udelades)
 • 300 g flækkede rugkerner, eller havregryn
 • Mælk til pensling
Fremgangsmetode
 1. Bland rugmel og hvedemel og rør vandet i lidt ad gangen. Rør saltet i sammen med surdejen – dejen er ret lind. Sæt dejen til hævning i et døgn ved god stuetemperatur (18-20 grader).
 2. Dag 2:
 3. Rør øl, vand, honning, farin, hørfrø og flækkede (knækkede.) rugkerner i den hævede dej. Tag et par dl af dejen fra og gem til næste gang, der skal bages .
 4. Fordel dejen i to smurte forme, hver på ca. 1½ liter. Lad brødene efterhæve med et klæde over i 6-8 timer. Bag brødene ved 190 grader i 15 minutter, skru ovnen ned til 155 og bag ca 1½ time.
 5. Tag brødene ud af formene og dæk dem med et rent fugtigt viskestykke. Det er bedst at lade dem stå til næste dag, så er de nemmere at skære.
 

Har du set denne her?

Lækre små bagte skolerugbrød.

Skolerugbrød

Skal sandheden på bordet, så aner jeg ikke hvordan tingene helt præcis hænger sammen i …

123 kommentarer

 1. hej kan jeg få opskriften på surdej igen?

  • Den får du lige her :-)

   Min egen surdejen laves af 3 dl. kærnemælk, 4 dl. rugmel, ½ tsk. salt. Rør det hele sammen og lad den stå på køkkenbordet i 1-2 dage, dog ikke for varmt.

 2. Hvis man bruger en våd surdej hvormange dl. skal man så bruge??

 3. Hej Kristian

  Har lige opdaget at der står 8 dl vand i den første opskrift, men 9 dl vand i den nederste.
  ( Den i rammen )
  Hvad passer?
  Har netop nu sat første hold i ovnen (med 8 dl), og alle er spændte.
  Go`weekend.

  • Oh Vix, what a fantastic post!!! I think the pink dress is divine, and the umbrella is amazing. Good luck with your stall, I am looking forward to seeing some photos. Spring is springing here in NZ, and my first Rherodonddon is coming out and also the native clematis. Hope you have a great weekend.

  • Em MG, Dilma diz que vitória da oposição seria o fim do PACe a sua vitória Dilma, seria o fim da República Federativa do Brasil.e zéfini!Alô OPOSIÇÃOCHAMEM A REGINA DUARTE!!!!!!

 4. Hej igen

  Har lige opdaget at det giver det samme 8+1 :-))
  Sorry, jeg læste ikke ordentlig.
  Men ihhh hvor her sufter.

  Tina

 5. Hej Tina og tusind tak. Det er en spadetastefejl fra min side. God med vågne læsere.

  God weekend og god bagning :-)

  Mvh, Kristian

 6. HAHA, ja og jeg var for hurtig til at svare der. Godt vi BEGGE er vågne :-)

 7. Hej Kristian

  Har i flere år bagt rugbrød efter Coops rugmelsposeopskrift, men trængte nu til en ny smag. Er faldet over den opskrift, du også bruger. Supergodt brød.
  Mit spørgsmål er: Kunne man ikke med fordel tage surdej fra, inden alle kerner m.m. kommer i?
  Jeg vil gerne bage mit brød i en form, så det ligner et alm. rugbrød. Smil. Hvorlænge mon det så skal bage?

  Venlig hilsen
  Lis

  • Hej Lis.
   Jeg kan rigtig godt huske den pose opskrift. Vi brugte den da jeg sejlede ved Mærsk og det gode var nemlig at poserne kunne holde sig på frost, når vi skulle på længere ture.

   Du kan sagtens tage dej fra, inden du kommer alle kernerne i, det sker der intet ved.
   Jeg går ud fra at vi snakker om den samme type form, som jeg selv bruger og det er den der er brugt i opskriften.

   Det kan være svært at se ud fra billedet, så jeg har nye billeder på vej, af både brød og forme. Desuden er jeg ved at teste en ny “selvopfunden” opskrift, uden brug af rugmel, men kun kerner og hvedemel, dog på gær.

   De bedste hilsner,
   Kristian

   • Hej igen

    Tak for svar.
    Har du bud på bagetidsforlængelsen, hvis man bager i e’n form?

    Jeg pakker altid brødet ind i et opvredent viskestykke, når det er bagt, for at undgå den meget hårde skorpe. Her for nyligt fortalte en ven mig, at de pakker brødet ind i et rent viskestykke, sætter det ind i ovnenes eftervarme til ovnen er kold. Flytter nu kun det nu bakteriefrie viskestykke, efterhånden de skal skære. På den måde rører de ikke ved brødet, og det kan holde sig meget længe – uden at være i køleskab. Måske andre læsere her kan bruge den ide.
    Min røremaskine akkompagnerer denne mail, så nu er det vist klar til at komme i form. Smil. Ja, vi lever i en tid, hvor ikke kun brød skal være i fin form.

    Venlig hilsen
    Lis

    • Hej Lis,
     Hvis du bager den i en form ville jeg bage den ved 190 grader i 15 minutter for at danne en skorpe og så skrue ned for varmen og bage den ca. 1 ½ time ved 155-160 grader for at være på den sikre side.

     I “gamle dage” pakkede jeg også mine rugbrød ind i et rent opvredet viskestykke, for at gøre skorpen blød, da det er sådan vi kan lide det herhjemme, men på arbejdet vrider jeg det ikke op, men kommer et rent viskestykke over og lader det stå til det er koldt, inden jeg pakker det ned i en pose. Men det er også lidt størrer portioner vi snakker om her jo – 10-20 brød af gangen :-)

     Lad mig lige høre hvordan det går med bagningen. Jeg har iøvrigt lavet en ny opskrift til rugbrød uden surdej og rugmel, men med masser af kerner der kommer online imorgen.

     God søndag til dig og dine.

 8. Har lavet surdej efter opskriften (den er ret fast). hvor meget af surdejen skal jeg bruge til de to brød, når der står, at jeg skal gemme en klump til næste bagning, er det en spiseskefuld, eller hvor meget skal jeg gemme?

  • Hej Vibeke. Du skal bruge hele den surdej du har lavet. Når du så har lavet rugbrøddejen og lige inden du smider dejen op i formene, så tager du 1-2 dl. fra, som du gemmer til næste gang.

   Mvh,
   Kristian

 9. Hej

  Jeg vil prøve din rugbrødsopskrift, er helt ny i rugbrødsbagning – så mit begynderspørgsmål er, hvordan surdejen skal opbevares og hvor længe det kan holde sig (når det tages fra til næste gang)?

  Mvh
  Carina

  • Hej Carina,
   Nederst i opskriften står følgende:

   Surdej som er den klat du tager fra, inden du bager rugbrødet, kan holde sig i ca. 14 dage i køleskab, dog er den aller bedst hvis man nøjes med 7 dage – eller den kan fryses – hvis der skulle blive for lang tid mellem bagningerne.

   Det er så lidt forskelligt at afhængigt af temperaturer osv., men jeg havde min stående mellem de 7-14 dage i køleskabet i en bøtte med låget lukket. Når jeg så skal bage igen, tager jeg den ud om morgenen og bager igen når den er begyndt at boble ved at stå en dags tid på køkkenbordet, uden låg på.

   Dbh,
   Kristian

 10. Hej Kristian

  Her er det gået rigtig godt med at bage dit rugbrød, alle er glade.
  Men så gik der kuk i rutinen og surdejen døde.
  Så måtte jeg lave en ny,-og her starter problemerne.
  Den lugtede VIRKELIG besynderligt, jeg kan ikke sammenligne det med noget, og jeg ignorerede det også og bagte brødende. Det STANK i hele huset og det hele blev smidt ud.
  Ny surdej. Den boblede lidt, men lugtede ikke syrligt som det plejer,jeg brugte den dog, og fik 2 brød som ikke var hævet og sikkert også derfor var helt revnede.
  Efter en uge bagte jeg igen, synes den lugtede lidt mere rigtig, men den var ikke rigtig glad.Resultatet blev det samme:brødende hæver ikke og de revner.
  Det kan godt spises, men er meget kompakt og ikke lækkert som det plejer.
  Har du et bud på hvad der går galt? Det er da mystisk når det nu gik så godt med den førstefødte dej. :-))
  På forhånd tak og rigtig god sommer til dig.

  Tina

  • Hej Tina,
   Arj hvor ærgeligt – men vi var også ude for noget af det samme, så vi endte også med at lave en ny surdej. Hvordan opbevarer du surdejen?
   Vi laver surdejen og når den lige har boblet en dags tid, ryger den i køleskabet og så tager vi den frem dagen før vi skal bage.

   Den surdej der gik i stykker, den var lavet af at tage noget dej fra som i opskriften, ikke? Det kan være der den er gået galt, men det er lidt svært at sige præcis hvor.

   Det er dejligt at høre at i er glade for rugbrødet og jeg håber at næste omgang lykkes som den skal. Ellers må vi finde en løsning :)

   God søndag og sommer til dig og familien :-)

 11. Hej Kristian

  Jeg har bagt efter din opskrift i ca. 1 år super, men mit problem er at det er begyndt og revne ,meget under de første 15 min. på 190′, hvad gør jeg forkert?

  VH. Gitte

  • Hej Gitte,
   Hmm… der kan være lidt blandede eller forskellige årsager til at de revner.
   Nu er det jo gået godt et helt år, så det er lidt svært at sige. Prikker du dejen inden du bager den?
   Har du fået en ny ovn?
   Jeg oplevede det selv på et tidspunkt og begyndte derefter at banke brødformen med dejen i, let ned i bordet så den faldt sammen, derefter lige pensle den med vand og prikke den den, inden den røg i ovnen.

   Håber du kan bruge svaret.
   God weekend,
   Kristian

 12. Undrer mig over, at der skal salt isammen medsurdejen. Har læst, at man skal tage surdej fra før salt tilsættes, da surdejen ikke trives i et salt miljø.

  Hvad tænkerdu?

  Kh Birgit

  • Hej Birgit – Det har jeg faktisk slet ikke tænkt over og det er godt at du siger det.
   Jeg vil ved næste fridag lige prøve at lave en ny surdej og så undlade salten, indtil dag nummer 2 for at se om det kunne gøre en forskel.

   Med hensyn til surdej, så er der alletiders arrangement lørdag d. 11. august fra kl. 10-15 med økologisk marked på Valby Tingsted.

   Som noget særligt, vil det økologiske marked arrangere en surdejsudveksling, hvor dem der allerede har en surdej, kan dele den med nogen der ikke har. Vi har selv et par glas med til de første, men vi håber at der er en masse der vil dele deres surdeje og surdejshistorier med os.

   De bedste hilsner,
   Kristian

 13. Hej Kristian

  Tak for dit svar ,det vil jeg prøve næste gang jeg bager, lige en ting jeg får mails fra andre du skriver til det er jeg ikke intereseret i:)

  VH gitte

  • Hej Gitte og velbekomme,
   Grunden til at du modtager svar når jeg skriver til andre, er at du har krydset feltet af at du gerne vil modtage en email, når der kommer nye svar på dette indlæg, men jeg skal nok fjerne din emailadresse :)

 14. Michael Pryds Øllgaard

  Hej Kristian
  Tak for et rigtig godt rugbrød. Desværre hævede det ikke så godt for mig denne gang. Faktisk blev hvert rugbrød kun til en højde svarende til en halv skive normal rugbrødsmad. Hvordan kan det være, og hvor meget bør jeg forvente dejen/brødene hæver, før jeg bager dem? Hvad kan man i givet fald gøre, hvis brødene ikke hæver som forventet?

  Mvh.
  Michael

  • Hej Michael og undskyld det sene svar. Din email var røget en smutter over i en forkert mappe.
   Der er noget der tyder på at surdejen måske ikke har været optimal. Var brødet hævet fint op, inden du kom det i ovnen?

   Mvh,
   Kristian

 15. Hvad gør jeg nu. Der står at dejgen skal hæve i formene 6 til 8 timer, men efter 3 timer løber dejgen ud af formene. Hvad skal jeg ændre på.

  • Lisbeth: Hvis du kan se at den hæver voldsomt derudaf, så giv dem et “dask”, så de falder sammen igen og bag dem med det samme. Det kan tyde på at du har en knaldgod surdej, så de ikke behøver så lang hævetid.

 16. Hej

  Jeg har nu lavet min egen surdej, og den ser ud til at være klar. Men der står ikke noget om i de forskellige rugbrødsopskrifer, hvor meget surdej jeg skal komme i. Er der en tommelfinger regel ift mængden af melet der bruges ?

  • Hej John. FEdt at høre at du har fået gang i en surdej og jeg håber du glæder dig til at du skal smage rugbrødet. Til denne opskrift bruger vi ca. 1 dl surdej og det er noget jeg har fra min fader og jeg skal være ærlig at sige at jeg ikke ved om der er en tommelfinger regel.
   De bedste hilsner,
   Kristian

 17. Hejsa
  Jeg er igang med at lave min første surdej og jeg har bare lige et spørgsmål. Du skriver at man skal tage lidt fra af rugbrøds dejen inden mm sætter den i ovnen så man har surdej til næste gang man skal bage. Jeg er på 4 dagen med min surdej og den er så småt ved at være klar men jeg troede at jeg skulle gemme det der er tilbage og blive ved med at fodre det og bruge det næste gang jeg skal bage. Er jeg helt forkert på den eller der bare forskellige måder at gøre det på? Håber ikke jeg fik forklaret det for kringlet : )
  Med venlig hilsen
  Tina

  • Hej Tina,
   Den surdej du har lavet skal du komme i rugbrødet. Inden du hælder din rugbrød op i formen, tager du 1-2 dl. fra som du gemmer til næste gang du bager. Gav det mening?

   De bedste hilsner,
   Kristian

 18. Har for første gang prøvet at bage med surdej! Det er super brød, mine er bare blevet klæge i midten, hvad kan problemet være? De er hævet, ved ikke om det er nok. Måske de skulle bage længere? Bruger du varmluft el alm?
  Mange hilsenen fra Anni

  • Hej Anni. Dejligt at høre og lyder som om at de måske godt kunne tåle at bage en smule længere. Jeg bruger varmluft når jeg bager, medmindre det er på bagepapir hvor tingene kan falde af.

   De bedste hilsner,
   Kristian

 19. Jeg synes, det er en fin opskrift, du har fremstillet, så jeg putter den ind mellem de andre rugbrødsopskrifter. Det er dejligt med afveksling! Som et lille fif kan jeg opfordre til at pensle brødene med smeltet smør, når halvdelen af bagetiden er gået. Og så pensle dem igen, når de er taget ud af formene og skal køle af. Og efter smørpenslingen pensle med helt koldt vand! Det giver en lækker overflade, og jeg lader dem altså også køle af med almindeligt tørt viskestykke over for at bevare den gode overflade! Smag og behag!

  • Hej Lisbeth. Tusind tak for dit input. Det med smørret vidste jeg ikke, så det skal du have tusind tak for. Der findes jo 100000000 opskrifter, plus det løse på brød og ja, det er godt med lidt afveksling.

   Super dejlig dag til dig og dine,
   Kristian

 20. hej det skærer mig dybt i hjertet at se i bruger hvedemel i rugbrød, det gør man bare ikke det er en synd, hvis det er rigtig rugbrød alle kan bage med hvedemel rhenværende rugbrødsbager

 21. Hej
  Jeg er fra Norge og prøver nu og lage dette brødet. Men har et par spørsmål…. ; )
  ALtså tar brødet bare to dager å lage? Jeg trodde surdej skulle stå lidt lengere…? Jeg lagde deig, dag 1 igår, men den deigen hadde ikke vokst i det hele taget i dag,,,akkurat samme str,….kan det stemme? Jeg fulgte oppskriften men den var akurat samme størrelse. Den var heller ikke spesielt våd, lidt men ikke sånn jeg har sett på billeder med våd nesten boblende surdeig…… Hilsen Louise ; )

 22. Hej Louise,

  Ja, det tager 2 dage at lave selve brødet, men det kræver at man allerede har lavet en surdej.

  Surdejen jeg har brugt i mit rugbrød, er der en opskrift på her: http://www.kokkekniven.com/alle-opskrifter/surdej

  De bedste hilsner,
  Kristian

 23. Ok, nå skjønner jeg. Tak for svar ; )
  Så jeg skal lage det innen jeg lager brødet altså. Ok. men kan jeg ” spare” deigen som jeg har laget ( altså deig fra bakedag 1 ) til jeg har laget surdeig? Altså la den stå en 1 – 2 dager til…?
  Hilsen
  Louise ; )

 24. Ja Louise, det burde du kunne gøre, fordi det fra dag 1, skal blandes med surdejen.

  Håber det lykkes for dig,

  De bedste hilsner – Kristian

 25. Hej Kristian,

  Kan ølet erstattes med vand?

  Mvh. Emilie :)

  • Hej Emilie,
   Du kan sagtens erstatte øllet med vand, men det vil måske hindre brødet i at hæve som det plejer, da det også er med til at få brødet til at hæve og så er der jo det med smagen.
   Men det kan sagtens lade sig gøre.

   De bedste hilsner og god tirsdag,
   Kristian

 26. Hej Kristian. Tak for denne skønne opskrift. Har før bagt rugbrød, men det lykkedes med aldrig rigtig helt at det blev godt. Dette her er super godt og utrolig nemt at lave. Virkelig fedt :-)
  Tak !!

  • Hej Maj,
   Tusind tak for dit feedback. Det er rigtig dejligt at høre om sådan en succes oplevelse og jeg er rigtig glad for at brødet faldt i god jord.

   De bedste hilsner,
   Kristian

 27. Det er i hvert fald en fornøjelse at bage brødet. Surdejen er helt perfekt :-) Jeg kan dog ikke lige helt hitte ud af, hvordan den skal opbevares ? Har haft den nogle dage på køkkenbordet med låg og senerehen i køleskabet. Er der en god timmelfingerregel? SKAL der låg på? Er den bedst i køleren osv ? Jeg opbevarer den gerne 6-7 dage. :-)

  • Det er rigtig dejligt at høre.
   Når vi tager dejen fra, så opbevarer vi den i køleskabet indtil vi skal bruge den og så tager vi den ud, ca. 2 dage før den skal bruges og står ved siden af komfuret. I køleskabet står den med låg på og på køkkenbordet står den med låget sådan 1/2 på (håber det gav mening) :)

 28. Dét gjorde det. Tak for svar :-)

 29. Hej Kristian,

  Jeg har flere gange læse din opskift igennem og er nu endelig kommet i gang. Rugbrødet står på sin 4. dag og hæver og vi andre venter spændt. Dog er jeg i tvivl om noget i din opskrift:
  Du skriver man kan ta et par dl af dejen fra til surdejen næste gang der skal bages. Hvordan laver du dén surdej? Putter du den i den nye surdej og lader den stå de to dage, ligsom hvis du lavede en ny eller kan man på denne måde slippe for at skulle starte helt forfra her gang? Vil du forklare den process lidt nærmere?

  På forhånd tak,
  Astrid

 30. Hej Astrid.
  Hvad mener du med at den står på sin 4 dag og hæver? Brødet her tager kun 2 dage at lave, forudsat at man har en surdej, for ellers skal den laves først.

  De dl. du tager fra, inden den bages er det man bruger som surdej, næste gang man bager rugbrødet.

  Gav det mening?
  De bedste hilsner,
  Kristian

 31. Hej igen Kristian,

  Det jeg mente med den fjerde dag, var at jeg har været i gang med hele processen i 4 dage. 2 dage til surdej, 2 dage til resten af dejen. Jeg kan godt se det var rigtig dårligt formueret – Min fejl :)

  Det hele giver mere mening nu – Tak. Den surdej jeg tager fra, er den surdej jeg tilsætter resten af ingredienserne på første dag. Så slipper jeg for at skulle bruge de to dage på at lave ny surdej.
  Tusinde tak for dit hurtige svar.

  Rigtig god weekend!

  • Hej Astrid,
   Lige præcis som du skriver. Normalt siger man at en surdej gerne er en uge om at blive til, men når man bruger kærnemælk, så kickstarter man processen, da mælken indeholder nogle af de enzymer der er med til at få det hele til at gære.

   Glæder mig til at høre dit resultat.
   Rigtig god søndag,

   De bedste hilsner – Kristian

 32. Hej Kristian
  Kan man evt tilsætte nogle kerner, feks solsikke eller græskar kerner? I så fald hvor meget? Og istedet for hvad?
  Hilsen Heidi

  • Hej Heidi,
   Du kan sagtens komme alle de kerner i du vil. Jeg ville lave opskriften som en er her, så du kan se hvordan dejenkommer til at se ud og mærke.
   Så ville jeg tilsætte mine kerne, evt. udblødte, hvis det er påkrævet og så komme dem i dejen og evt. spæde til med en smule vand eller øl, så den samme dej konsistens opnås igen.

   Jeg tror at hvis du tilsætter kerner, uden at tilsætte mere væde, enten iform af øllen eller vand, så vil brødet blive meget tungt.

   Du kan også erstatte de flækkede rugkerner, som der skal i ved dag 2 og komme solsikke eller græskarkerner i i stedet for.

   Håber du kan bruge svaret og vil meget gerne høre om resultatet.

   De bedste hilsener,
   Kristian

   • Hej Kristian
    Så har jeg fået leget lidt med rugbrødet, skulle lige bage et par stykker efter opskriften for at få styr på konsistens og sådan. Bagte så lige i går en portion hvor jeg har til sat 150 g blandet græskarkerner og solsikkekerner og så 1 dl vand mere. Det var ikke en dårlig kombination, brødet har stadig en rigtig god krumme, konsistens og smag. Dejligt. Tak for en dejlig opskrift.

    Vh Heidi

    • Halløjsa Heidi,
     Sådan skal det da gøres. Elsker rugbrød med kerner, dog er jeg den eneste herhjemme der gerne vil propfylde brødene med den slags, så det er desværre ikke så tit at vi gør det. Dejligt at se at der bliver eksperimenteret lidt med opskriften.

     De bedste hilsner,
     Kristian

   • Hvad med linse og Gustav pÃ¥ udbane som starter pÃ¥ Mandag? OgsÃ¥ er TLC altsÃ¥ altid en vinder, hvis I har den kanal seveÃf¸lgllig ;pChris B

   • c01aeFab78,encore votre théorie du complot !!!!! C’est si pratique et déresponsabilisant !!!!Il n’y a pas de complot. Il y a clientélisme, mensonge, c’est tout à fait différent. Dans votre théorie du complot,  évidemment, les électeurs et donc vous n’ont aucune responsabilité. C’est si pratique…….7f6

   • Mati, prave slintam ako Pevlovov pes, ked vidim tie obrazky. Super, ze si to sem dala, uz sa aj ja tesim ked ho vyskusam:-))Myslis ze by sa k tomu hodili zemlove knedle? Mne by tam celkom pasli, take so slaninkou…

 33. Fantastisk opskrift! Rugbrødet smager SÅ godt – min (ellers lidt kræsne) datter proklamerede, at hun gerne vil have flere madder med i madpakken; “for det rugbrød er bare helt vildt lækkert!”
  Jeg har lige et enkelt spørgsmål: hvor lang tid kan brødet holde sig friskt?

  • Hej Alice,
   Fantastisk at høre. Det er jeg rigtig glad for.
   Holder du brødet i køleskabet, burde det kunne holde sig en uge+
   Jeg har vores liggende i en frysepose, lukket med sådan en smart plastik pose klipse tingest og det når ikke at blive gammelt, inden det er spist.
   Eftersom der bliver 2 brød, så fryser jeg det ene, så snart det er koldt og tager det op, lige inden det andet er spist.

   Rigtig god weekend,
   Kristian

 34. Dejligt rugbrød. Jeg bager 2 hver uge. Jeg bruger brun sirup i stedet for honning

 35. Hej Kristian…
  Nøøj en lang tråd… har ikke læst ALLE kommentarer – så med risiko for at spørge om det samme som andre stiller jeg alligevel lige et lille spg?? Jeg har nu haft gang i min aller første surdej i 14 dage – den bobler fint og lugter af blanding af øl/gær/eddike eller noget – så det skulle vel være fint?? Vil så gerne prøve at bruge den til rugbrød? Men er i tvivl om mængde til din opskrift? Min surdej er lavet på vand, rugmel og hvedemel – Kan den bruges i din rugbrødsopskrift??

  Og så et tillægsspg?? Min surdej lugter som den skal (tror jeg da:-)) og bobler – rører i den et par gange om dagen og har brugt af den to gange og fodret den efterfølgende – men der samler sig hver dag en brun væske på overfladen som ser mig noget underlig/lettere uappetittelig ud?? jeg kan se på glasset at den nedenunder ser fin dejfarvet ud og der er bobler helt ned til bunden, men er det OK den ser sådan ud i overfladen???

  VH Heidi surdejsnovice;.)

  • Hej Heidi og undskyld mit sene svar.
   Du kan sagtens bruge din surdej til din rugbrødsopskrift. Skulle ikke være noget problem.

   Den brune væske er meget normal, min gør det samme. Du kan røre i den dagligt, hvis det er, så den samles igen.

   De bedste hilsner,
   Kristian

 36. Hej Kristian

  Jeg er meget spændt, da det er første gang jeg laver rugbrød. Til og med befinder jeg mig i australien, så jeg måtte lede grundigt og længe for at finde rug-mel. Men jeg savner det jo, det kære rugbrød.

  Nu står dejen så til hævning, og jeg venter i spænding. Varmen her er lidt mere end stuetemperatur hjemme, så surdejen tog ca. 1 døgn at lave (på sødmælk) – måske brødet heller ikke skal hæve så længe som hjemme?

  Men jeg er spændt – måske jeg slet ikke vil købe det almindelige rugbrød når jeg vender hjem igen:)

  Tak for opskrift:)

  /Anne

  • Hej Anne,
   Nøj du er langt væk så.

   Med hensyn til varmen, så kan du have ret i at den nok ikke skal hæve så længe igen.

   Hvordan endte rugbrødet med at blive?

   De bedste hilsner,
   Kristian

 37. Regnar Kristiansen

  Hej Kristian!

  Er meget glad for din opskrift, dog kunne jeg tænke mig at brødet var lidt blødere.

  Mvh. Regnar

 38. Hej Kristian.
  Tak for en fantastisk opskrift, jeg fik brygget en livsglad surdej sammen efter din opskrift og er nu i gang med anden bagning af rugbrød. Min mor havde en god surdej i mange år, hun undlod at salte dejen på første bagedag fordi hun dækkede surdejen i glasset med groft salt for at bremse gæringen mens den er i køleskabet. Det forlænger altså surdejens levetid i køleskabet. Ydermere har jeg lagt rugkernerne i blød i øllet, – det giver et blødere og mørkere brød, og umiddelbart en bedre hævning i formen, og dermed mulighed for flere kerner.
  Håber det giver mening og at du kan bruge alt det her til noget.
  Bedste hilsener T. Müsel

  • Hej Tine,
   Hvor er det fantastisk at høre og tusind tak for rådene. Jeg anede ikke tricket med at dække surdejen med groft salt, når den står i køleskabet.
   Skal det så røres i surdejen, når den skal bruges eller skal det fjernes?
   Det med rugkerner ligger i blød er vi også begyndt at gøre, fremfor at evt. ligge dem i vand.

   De bedste hilsner,
   Kristian

   • Hej igen. Man ville jo alligevel tilsaette salt paa foerste bagedag, det undlader man nu at goere p.g.a. saltet ovenpaa surdejen. Til gengaeld skal jeg bruge laengere haevetid paa andendagen, sikkert fordi de ibloedsatte kerner nu vejer mere p.g.a. oellet de har staaet i bloed i ?
    Jeg satser og tager paa ferie i tre uger, mener godt min surdej i koeleskabet kan leve i den tid uden mig =).

    Vh T

 39. Hej
  Jeg har fuldt din opskrift og bagte brødene i går. Her til morgen skar jeg et par skiver af et af brødene og opdagede at de var klistrede…. Øv. Satte em i ovnen en times tid på lav temperatur. Desværre klister de stadigvæk….. Er det hele spildt nu?

  Hilsen Gitte

 40. Rugbrødet skal have en kernetemperatur på mindst 95 grader, når det er færdigbagt. Så er risikoen for, at det bliver klægt minimal.

  For at undgå, at brødet revner og/eller laver hulrum mellem brød og skorpe pga varmen, så plejer jeg at prikke brødet med en strikkepind, så den overskydende damp kan komme ud.

 41. Hej Kristian.
  Tænkte det måske ville interesse dig at høre at min surdej overlevede knap 4 uger (under groft salt, som beskrevet i tidligere kommentar) – den er helt fantastisk livsdygtig og jeg improviserer nu rundhåndet (og på slump) med tilsætning af forskellige kerner/nødder. Jeg bager (halv portion af din opskrift) hver uge og dine rugbrød er et kæmpe hit! Endnu engang tak !

  • Hej Tine,
   Det lyder fantastisk.
   Jeg skal simpelthen til at tage mig sammen og få smidt en omgang surdej over igen. Desværre så tager arbejdet al min tid og har gjort længe faktisk, men mon ikke at juleferien i år, kan gøre at jeg for indhentet det tabte :)

   Tusind tak for din kommentar og input.
   Rigtig god jul til dig og dine,
   Kristian

 42. Hej. Jeg har nu bagt rugbrød efter din opskrift et par måneder, med god resultat. Og det smager rigtig godt. Men sidste gang revnede mit brød og det var klægt indeni , så det skiltes ad. Nu har jeg bagt igen I dag, gjort mig meget umage og brugt strikkepind til at lave lufthuller med. Men desværre var resultatet heller ikke godt. Klægt og revnet. Kan du fortælle mig hvad jeg gør galt. Jeg bruger røremaskine og følger opskriften. Min surdej er ok.

  • Hej Marianne,

   Det lyder som om at det ikke bager nok og at bage tiden måske skal forlænges en smule og evt. skal der skrues en smule ned for temperaturen.
   Har du prøvet når du hælder dejen i formen at banke formen ned i et spækbræt, så dejen samler sig mere? Det kan være at når det hæver at det så er med til at det flækker når det bliver bagt, hvis der kommer et lille hul i dejen.

   De bedste hilsner,
   Kristian

 43. Hej Kristian
  Efter pres fra mine børn, er jeg nu endelig, efter en halv snes år, igen kommet i gang med at bage rugbrød og fulgte din opskrift.
  Jeg har stadig min egen opskrift som jeg tidligere bagte efter, men ville lige prøve din pga af øl og honning.
  Brødet er taget ud af ovnen for et par timer siden og vi har prøvesmagt og er vilde med det. Dog synes vi alle at det er en smule sødt. Der sker vel ikke noget ved at udelade honning og/eller farin?
  I parantes bemærket, se tidligere i din tråd: i vores familie elsker vi den sprøde skorpe.
  Mvh Holger

 44. Nu er surdejen lige lavet og jeg glæder mig til at bage om et par dage!
  Der står “mælk til pensling” i opskriften, men det beskrives ikke yderligere…
  Sidst jeg bagte rugbrød prikkede jeg brødet med en gaffel inden bagning, men jeg erindrer ikke at have penslet med noget…? Skal man det?
  Og sidste spørgsmål er, at jeg ikke kan lide når rugbrød er “sødt” – skal jeg så udelade honning og/eller farin?
  Julehilsen fra Maria

 45. Vedr. Opbevaring af surdej.
  Jeg opbevarer min i køleskab i op til 6 måneder.
  Jeg tar den ud et par dage før jeg jeg skal bage,tilsætter lidt honning og youghurt
  naturel, så er den frisk og aktiv igen.

 46. Så gad for den opskrift. Har bagt det mange gange

 47. Hvor længe lader i kernerne ligge i blød?

  • Hej John,
   Jeg mener at de ligger i blød natten over – sådan ca. 12 timers tid.

   De bedste hilsner og god søndag,
   Kristian

   • Ack….det med kerner i blød i 12 timer, kunne godt have stået i opskriften. Sent at læse det, når rugbrød er i ovnen. Æv. Håber ikke vi knækker tænderne så. Er første gang jeg prøver at bage rugbrød. 😬

  • Ne t’emballe pas trop vite, Xavier Niel avait parlé de ce forfait 10€ au lancement de Free Mobile en indiquant qu’ils avaient laissé volontairement ce créneau pour les concurrents. (Voir article Unxrrrs-Fveeboi)Feee, tjrs une longueur d’avance.

 48. Det var 5 dage værd at vente på.

 49. Hej
  Jeg er fuldstændig ny ud i brødbagning og har fået en klump surdej ca. 500 gram som jeg fik at vide kunne strække til ca. 3 brød. Jeg har så set din opskrift på rugbrød som jeg synes lyder rigtig lækker, men jeg er i tvivl om hvor meget af min surdejjeg skal tilsætte og om den skal blandes op med noget nyt inden brug. Dejen har stået i køleskabet de sidste 15 dage og er nu lys brun og i fast form.

  Jeg ser frem til at høre fra dig og glæder mig til mine første brød.

  Vh
  Hans Jørgen

  • Hej Hans Jørgen,
   Jeg er faktisk ikke helt sikker på hvor mange gram surdej der skal til, dog plejer jeg når jeg har lavet min egen surdej og gået igennem hele opskriften at tage 1-3 dl. fra dejen, som så bruges som en surdej til næste gang. Min egen surdej rummer ca. 7 dl. når den røres sammen fra bunden, så med hensyn til mængderne må jeg kry til korset og sige at jeg er lidt på bar bund.

   De 7 dl. surdej, bruger jeg til 2 brød – så kan nu godt være at dine 500 gr. passer meget godt ind i billdet.

   Jeg håber du kan bruge mit lidt svævende svar :-/

   De bedste hilsner,
   Kristian

 50. Hej

  Jeg er igang med at bage rugbrød efter din opskrift. Min dej står nu til efterhævning i formene. Jeg har bare et spørgsmål, er din angivne grader der bages ved varmluft eller almindelig?

  Mvh Eyal

 51. Tak for dit svar og i lige måde.

 52. Hej Kristian.
  Kan man bruge noget andet end øl, da vi har en afholdsmand i familien og helst vil undgå øl…..

  • Hej Lise,
   Du kan helt undlade øllen hvis det er. Du kan evt. komme kærnemælk, alm. mælk, vand eller danskvand i den istedet. Surdejen bør være nog til at gøre den hæver, men det er klart at øllen da også har sin virkning – men det har eksempelvis kærnemælk også.

   De bedste hilsner og god weekend,
   Kristian

   • Tak for svar, nu er jeg kommet i tvivl om hævetiden…du skriver dejen skal stå til hævning et døgn, men i de fleste andre rugbrøds opskrifter skal det bare stå 12 timer.
    Skal det virkelig stå 24 timer første gang??

    • Hej Lise, det var så lidt :-)
     Nej, 12 timer burde også kunne gøre det. De 24 timer er sådan set bare grundopskriften, som til enhver tid kan/skal modificeres – Jeg må desværre bare tilstå at tid ikke er noget jeg har overskud af for tiden :-(

     De bedste hilsner,
     Kristian

 53. Nu er jeg her sørme igen igen….jeg har forsøgt at bage dit brød éen gang, men det måtte jeg desværre kassere sammen med formen, da jeg ikke kunne få det ud af den!!!

  Nu har jeg købt nye forme og er i gang igen, men min dej er meget våd og tynd og den er hævet ud af formene, som ellers har den størrelse du skriver, du bruger og den løber hen ad bordet….

  Jeg har fulgt din opskrift slavisk, så hvad har jeg mon gjort forkert siden eller skal den være meget tynd og blød?

  Du skriver et sted i tråden at kernerne skal ligge i blød i 12 timer, men det har jeg ikke gjort for det står ikke i opskriften, kan det være derfor?

  Venlige hilsner Lise

  • Hej Lise,
   Av, det lyder ikke godt.
   Altså, vores dej er også “rimelig” tynd, da vi godt vil have vores brød blødt og ikke som en betonklods og ja, den kan hæve meget. Hvis du kan se at den “overhæver” eller er ved det, så giv formen et bank, så dejen falder sammen igen.
   Jeg ved ikke om det med kernerne har så stor en betydning. Det er noget jeg har lært og er derfor ikke kommet videre i forløbet med at finde ud af om det faktisk er påkrævet at de skal det.

   De bedste hilsner,
   Kristian

 54. Hvor meget surdej skal der i?

 55. Det blev godt, om end lidt mere surt end det brød man køber, men første forsøg, kan være det bliver bedre når surdejen har stået en uges tid nu her til anden omgang.

  Hvad er meningen med det der mælk til pensling, hvornår skal der pensles? Dejen var helt flydende inden de kom i ovnen, så det gav ikke mening.

  • Hej Jonas,
   Hmm…helt flydende?
   Det plejer vores ikke at være. Den er lind, men ikke flydende og ja, så dur pensling med mælk ikke :)
   Men ellers så giver jeg den nogengange en lille pensling med mælk eller med vand.
   Jeg tror det er på tide med en opdateret udgave, så jeg skal nok komme med mere information og en evt. nyere udgave af opskriften hurtigst muligt.

   God søndag,
   kristian

   • Blev noget bedre efter et par forsøg og den lidt for sure smag blev forbedret da jeg gav det den fulde tid.

    Flydende var nok en overdrivelse :) Men det blev meget lind, så jeg putter lidt flere af de tørre ingredienser i nu og så fungerer det fint.

    Bor i udlandet, så det er lækkert med rugbrød igen, glæder mig til opdateret en udgave.

   • Hejsa.
    Jeg har lige rørt denne samme og smidt i forme. Jeg rørte den med min nye Kenwood Major med dejkrog. Men jeg skulle have brugt K-spade i stedet for den var helt fuldstændig flydende.
    Jeg kan slet ikke lure hvor det er gået galt. Andre der har prøvet det samme??

 56. Lyder godt med en opdateret udgave af opskriften Kristian, for mit driller også og er meget tyndt, men jeg synes det smager rigtig godt, så jeg vil så gerne have det til at lykkes.

 57. Hej Kristian
  Vi har bagt dit rugbrød i mange år, men vi er begyndt at bage det i en stor rugbrødsform. De første gange gik det fint, men nu viet hulrum undertoppen på ca 2 cm. Det er lidt træls.
  Hardu en ide om hvad der sker.
  Hilsen Peter

  • Hej Peter,
   Det er sket en enkelt gang for mig før og har på fornemmelsen at der nogengange sker det at når den kommer i formen og hæver og man pensler den inden bagning, så kan der opstå en lille lomme som du beskriver og det er ikke bare træls, men mega træls.

   Når brødet har hævet, så prøv at prikke det hele vejen igennem med en nål – så burde brødet falde en smule sammen, men stadig hæve som den plejer, dog uden lommen.

   De bedste hilsner og god jul,
   Kristian

 58. Hej Kristian,
  Jeg har prøvet din opskrift mange gange og synes det giver et lækkert svampet og smagfuldt brød.
  Jeg følger opskriften ret nøje (kommer dog lidt solsikke- og græskarkærner i), men det sker ret ofte at brødene synker sammen i midten, når de bages. Jeg bruger varmluftovn ved 190/155 grader.
  Kan du give et bud på hvad det skyldes?
  Hilsen Steen

 59. Hej Kristian,
  Jeg har prøvet din opskrift mange gange og synes det giver et lækkert svampet og smagfuldt brød.
  Jeg følger opskriften ret nøje (kommer dog lidt solsikke- og græskarkærner i), men det sker ret ofte at brødene synker sammen i midten, når de bages. Jeg bruger varmluftovn ved 190/155 grader.
  Kan du give et bud på hvad det skyldes?
  Hilsen Lars

 60. Der skal knækkede rugkerner i- skal de i blød først? Det gjorde jeg nemlig sidst, og jeg synes dejen blev temmelig lind og brødet etn smule klægt.

 61. hej Kristian. Jeg har bagt rugbrød i et par år, men vil nu prøve en ny opskrift, og denne gang bliver det din.
  Kan jeg ikke bruge flere kerner??, du har bare hørfrø?? hvad med solsikkekerner,eller græskarkerner?? og hvis, skal der så ikke så meget mel i ?? Jeg vil blive glad om du vil svare mig.
  venlig hilsen Birgit

  • Jeg skal afprøve dit brød for første gang og er meget spændt på resultatet😊 Jeg doblede opskriften, da mine forme rummer 3 liter hver, så nu håber jeg ikke, brødene bliver klæge under bagningen. Den har hævet godt 1. dag – er nærmest på vej ud af skålen – så det bliver spændende, om der er “plads” til dag 2’s ingredienser 😉 Jeg er spændt😊

 62. Hej, du skriver af din surdej laves på 3 dl kærnemælk 4 dl rugmel ½ tsk salt.
  Der sker intet med min blanding som nu har stået i 3 døgn. Jeg vil gerne vide om målene passer da jeg næsten ikke kunne røre det sammen. Jeg har ellers god erfaring med hvedemel istedet for rugmel.Venlig hilsen
  Beth Lindskou

 63. Hvad kan man gøre for at undgå huller i rugbrød?

 64. Jeg har lige lagt den første dej, men der er en fejl i opskriften…..et sted står der 8 dl. vand og den opskr. der er til at printe, står der 9 dl. vand. Jeg kunne heller ikke forstå at dejen skulle være lind. Mit spørgsmål er nu om jeg kan komme resten af væden ved når jeg skal ælte igen ( efter 24 timer)?
  Janne Schwartz

 65. Hejsa.
  .10000 tak for en god og overskuelig surdej og rugbrøds opskrift…. Har op til flere gange desværre oplevet at rugbrødene falder sammen,når de kommer ind i varmen… HJÆLP HVAD GØR JEG FORKERT????

 66. Margrethe Mouritzen

  Hej Kristian. Hjælp hvorfor falder mine rugbrød sammen,når de er kommet ind i ovnen… 10000 tak for en kanon god opskrift.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Stik denne opskrift en stjerne: