Forsiden / Opskrifter / Herman venskabskage

Herman venskabskage

Herman venskabskage er vel en slags Tamagoshi for voksne og kan som børnenes udgave dø, hvis man ikke passer på ham.

Herman er en venskabskage. Herman er naturlig gærende og bliver færdig på 10 dage, og må ikke stå i køleskabet, men skal stå evt. på køkkenbordet med køkkenrulle over, Herman venskabskage vokser nemlig ved stuetemperatur.

 

Han skal stå lyst, og når du rører i ham skal du huske at skrabe kanterne.

ADVARSEL

Hvis Herman ikke bobler er han død. Det er iøvrigt også forbudt at give ham et nyt navn.

 • Dag 1 – Du modtager Herman
 • Dag 2 – Rør i Herman ca. 2-3 gange
 • Dag 3 – Det samme som dag 2
 • Dag 4 – Herman er sulten og skal derfor have 2dl. mælk, 2dl, hvedemel og 2,5dl sukker
 • Dag 5 – Rør i Herman 2-3 gange
 • Dag 6 – Samme som dag 5
 • Dag 7 – Samme som igår
 • Dag 8 – Samme som igår
 • Dag 9 – Herman er igen lidt sulten og skal have det samme som dag 4. Desuden skal han nu deles i 5 lige store portioner, som du giver til 4 af dine venner, sammen med denne pasningsvejledning.
 • Dag 10 – Herman er rigtig sulten og skal have følgende:

1,5 dl. olie 3 æg 2,5 dl sukker 3,5 dl hvedemel 2 tsk. bagepulver 1 tsk. salt 100 gr. hakkede nødder 100 gr. hakket chokolade 2 revne æbler 2 tsk. kanel

 • Rør Herman godt sammen og hæld ham i en stor rund for (26-28 cm. i diameter)
 • Stil Herman på den nederste rille i ovnen og bag ham ca. 35-45 min. ved 175 grader.

Længe leve Herman

START HERMAN

 • 1 1/4 dl. mel
 • 1 dl. kærnemælk
 • 1/4 – ½ tsk. salt.
 • Røres sammen og står 4 dage ved stue temperatur.

Opdatering:

Der opfordres på det kraftigeste at man ikke selv starter en Herman. – Inden Kokkekniven blev cracket sidste gang var der faktisk en masse mennesker der kommenterede denne kage, og der var endda nogle der nærmest startede at Pushe Herman – Det var god stil.

Information om Herman:

Jeg har lagt mærke til at Lise Lotz fra Kage! Kage! Kage! har lagt opskriften op på Herman med egne kommentarer, hvilket er et kanon initiativ, og jeg vil opfordre folk til at kigge på den opskrift også. Se opskriften med kommentarer her: http://madogmening.blogspot.com/2009/02/venskabskagen-herman-part-two.html

Har du set denne her?

Lækre små bagte skolerugbrød.

Skolerugbrød

Skal sandheden på bordet, så aner jeg ikke hvordan tingene helt præcis hænger sammen i …

54 kommentarer

 1. Jeg forstår ikke opdateringen på Herman. Man fraråder på det kraftigste, at man selv starter en Herman. Og samtidig siger man det er god stil at gøre det alligevel. Hvis man ikke må starte den selv, hvorfor fortæller man så ikke om, hvor man kan få den. Jeg har ikke selv mødt Herman i 5 år og har spurt mange om de kender nogen, som kender nogen, der har den, uden resultat. Opskriften på, at starte Herman op,står jo også tilgængelig på siden, så hvorfor må man ikke selv starte den op?

  • Hej Karin. Ok, jeg kan rigtig godt forstå din “frustration” og det kan virke en smule mærkeligt at skrive tingene som jeg har gjort, men ja – SÅ god var jeg til at skrive indlæg da jeg startede i tidernes morgen.

   Selvfølgelig kan man selv starte en herman, hvilket også er derfor at jeg har skrevet starten ind på ham i dette indlæg. Er det komplet umuligt at få fat i et aflæg af ham, så starter man den naturligvis selv.

   Jeg kan desværre ikke fortælle dig hvor du kan få en fra. Vores døde for 2-3 år siden og vi har ikke fået hverken en aflægger eller fået startet en ny op.

   Jeg skriver ikke at det er god stil at starte en herman, men da min side her for længe siden mistede en masse indlæg, var der mange der havde kommenteret på denne opskrift og havde sendt hinanden aflæggere – DET var god stil.

   Håber det forklarer tingene lidt.

   De bedste hilsner,
   Kristian

 2. Jeg har en Herman som jeg skal dele op på mandag. Bor i Esbjerg så hvis du bor i nærheden er du velkommen til at hente en :-)

 3. Ej øv, bor ellers i esbjerg, men kan se det er en måned for sent :(

  • Hej Camilla,
   Ja desværre går tiden hurtigt *G*
   Vi må håbe at der kommer en ny omgang inden længe og at en kommen hermanbager vil smide en kommentar på siden her.

   De bedste hilsner,
   Kristian

 4. Vil bare lige fortælle at der en Herman kage i gang i Kolding. Jeg har netop lavet er indlæg om den. Kunne se på opskriften der kom med at det var et print fra din blog :-)

 5. Jeg modtog en herman kage i går og skal passe den i 10 dage pigerne glæder sig helt vildt til at passe ham:) skal dog lige høre når man skal dele ud af den på 9 dagen skal dem der modtager den så bare gøre det sidste som står på 10 dagen? og så er det slut eller hvordan foregår det?

  • Hej Karina,
   Det er altid dejligt at modtage en Herman og det er endnu sjovere når børnene kan være med og se ham vokse, fodre ham, osv…

   På 9 dagen, giver i ham det samme som han får på dag 4. Når der er rørt rundt i ham, deler i portionen i 5 dele, og 4 af dem giver i videre og dem der modtager den, starter forfra med dag 1

   Den portion der er tilbage, skal så stå en dag, hvorefter han fodres og bages.

   Håber det hjalp :-)

   God fornøjelse med ham og rigtig god weekend,
   Kristian

 6. Når man nu har givet ham videre skal dem man gir den tilså dele den op i fire dele eller fem som første gang.

  • Hej Karoline,
   Når man giver ham videre, så skal de andre gøre som du har gjort da du modtog ham. De skal hver især fodre ham, evt. blinke lidt til ham og dele ham i 5 dele, som du har gjort :-)

   De bedste hilsner,
   Kristian

 7. Hej alle,
  Jeg har også herman og har netop delt den… så om 10 dage deler jeg ham igen… jeg vil meget gerne dele ham videre hvis der er nogen der vil have ham… :-)

  Jeg bor i nærheden af Rønde

  Længe leve herman 😉

  Mvh
  Vanessa

 8. Jeg har ikke set Herman i femten år!!
  Kan den ikke komme mod Vanløse (København)!? Måske kan der startes en kæde fra jylland til Sjælland..

 9. Jeg har prøvet at starte en Herman op, da der jeg ikke har kunnet finde en i nærheden.
  Men jeg tror ikke at det går så godt.

  Når der står at den skal stå lyst – er det så henne ved vinduet i solen eller bare på køkkenbordet?
  Jeg tænkte også på om man skal røre i den i de 4 dage, for der er som om min tørrer lidt ind.

  Hilsen Julie

  • Hej Julie og undskyld det lidt sene svar.
   JEg har bare haft ham stående på køkkenbordet…..
   Der skal røres i ham hver eneste dag, så han kan boble godt.

   De bedste hilsner,
   Kristian

  • Hej Julie – er det muligt at få del af din Herman, hvis du bor i Kbh-området? Skulle passe min datters, men det er ikke gået så godt….

 10. Hvis Herman er lidt trist (= ikke bobler så meget) og man har en micro-oven, kan man stille ham i ovnen med døren på klem, så holdes lyset tændt og Herman får det lunt og godt – MEN man må selvfølgelig IKKE tænde ovnen med Herman i den, så er det slut :-(

  Herman er i øvrigt på besøg i Beder v. Århus for tiden, hvis man kender nogen som bor der.

  v.h. Mette

  • Hej Mette,
   Tusind tak for dit råd, anede jeg ikke og havde faktisk ikke tænkt i den retning.
   Lad os endelig få noget Herman pushing, så jeg håber at hvis nogen skulle have lyst til at prøve kræfter med ham, at de lige skriver her, så han kan komme videre i sin rejse :-)

   De bedste hilsner,
   Kristian

 11. Herman er i hvide sande

 12. Jeg har lige givet Herman mad igår, men jeg syntes ikke rigtig han bobler mere, der er kun lidt når jeg røre i ham. Har jeg taget livet af ham, eller bobler han ikke så meget når han er blevet større?

  • Hej Maiken og undskyld det lidt sene svar, men holder ferie for tiden. Jeg tror ikke han er slået ihjel, så længe han bare bobler en smule. Nu er der jo gået et par dage siden du skrev, så måske du kan fortælle hvordan han blev?

   De besdtse hilsner,
   Kristian

 13. jeg har startet en Herman så nu er han også på lolland håber alt går vel så om 9 dage skulle han gerne deles hvis alt går vel så hvis nogen er intreaseret kan de få en del

 14. Herman lever i bedste velgående i Måløv lidt udenfor Kbh – der kan uddeles i næste uge :-)

 15. Hej! Vi fik en Herman fra Skanderborg og den florerer nu i Them og omegn. Vi har den nu for 2. gang og har netop delt den i 5 og skal ud og finde nye hjem til klonerne. Vil lige sige, at der ikke sker noget ved at lægge et viskestykke hen over Herman, han bobler fint alligevel. Det er jo praktisk når man bor på landet pga fluerne.
  Mvh Helene

  • Hej Helene,
   Dejligt at høre at fætter Herman lever lykkeligt omkring Them. JEg smider også et viskestykke over ham, især her om sommeren, for vi kan desværre heller ikke undgå de forba….fluer.

   God sommer til dig og dine,
   Kristian

  • Hej Helene,
   Dejligt at høre at den gamle fætter Herman lever i bedste velgående.
   Jeg bruger også et viskestykke, især her om sommeren, for vi kan desværre heller ikke se os fri for de forbistrede fluer, ligemeget hvor meget vi prøver.

   God sommer til dig og dine,
   Kristian

 16. Har lige bagt vores Herman kage i dag

  • Skal den bagte Herman opbevares i køleskab?
   Har nogen hørt om at Herman kan gi dårlig mave? Min datter spiste med stor velbehag nybagt Herman i går og har kastet op hele natten…..
   Lone

 17. Jeg havde Herman som barn, og nu her som 31 årig har jeg fået ham igen…
  I dag skal han videre til 4 nye aftagere…. Genkendelsens glæde var stor, i hvert fald for en af os, Herman sagde ikke ikke så meget… :)

  • Glæden er altid stor syntes jeg.
   Vi overvejer lidt at lave en ny portion (selvom det er “forbudt”), også skal den med i børnehaven, så børnene deroppe kan hygge med en og se ham gro :-)

  • Hehe det ville ellers ha været sjovt hvis Herman havde svaret… eller måske bare mega skræmmende hvis en dej begynder at tale…

   Måske skulle man starte en Herman op på Als og se om man kan dressere ham!

   Havde en sidste sommer, var bare et hit hjem med ungerne :)

 18. Hej Kristian

  Hvis man nu skulle være nødsaget til at bryde loven og selv starte en Herman kage op :-), skal man så røre i den i de første 4 dage eller skal den bare have lov at stå?

  På forhånd tak

  /Maiken

  • Hej Maiken,
   Hvad sevan? Er vi ude i deb kriminelle kagebane, haha?
   Hvis du rører den sammen og lader den stå på køkkenbordet i en 4 dages tid, så ville jeg røre i den, når du kan se den bobler. Jeg mener ikke selv at have startet Herman selv, så jeg er faktisk lidt på bar bund, men jeg vil rigtig gerne høre om din erfaring hvis du selv starter ham op.

   De bedste hilsner,
   Kristian

   • Hej Kristian

    Ja når nu man skal bryde loven, kan man jo ligeså godt gøre det ordentligt, så nu har jeg faktisk gang i 2 opstart af Herman på én gang 😉

    Da jeg havde skrevet til dig, havde jeg allerede en Herman stående på køkkenbordet og der havde jeg ikke rørt i den og den boblede ikke så jeg var egentlig i tvivl om det havde været forkert ikke at røre i den.

    Så jeg startede en ny op, som jeg valgte at røre i fra starten af, men jeg gav også lige den 1. Herman en ekstra chance, så jeg lod den stå og begyndte at røre i den.

    Så nu har jeg to begyndende Herman dej til at stå og boble livligt på bordet. Der er mest gang i “ham” den ældste Herman :-).

    Men nu er der igen kommet et tvivls spørsmål , for hvis man følger opskriften, der følger med, når man får Herman foræret, så skal den først fodres på 4. Dagen.

    Så vil det sige, at når man som jeg, starter Herman op fra bunden af, så skal den først stå 4 dage (som er opstart) og derefter stå yderligere 4 dage, før den fodres?

    Eller er de første 4 opstarts dage de samme som de første 4 dage i opskriften?

    Håber at det giver mening :-)

    Jeg er også meget spændt på om det lykkedes. Det er min papdatter, der efterlyste kagen, men da jeg ikke kunne finde den nogen steder, besluttede jeg mig for at prøve at starte den selv.
    Så jeg håber at det lykkedes, så jeg kan overraske hende med den :-)

    /Maiken

    • Hej Maiken – Nu er dette jo gudskelov et mindre brud på den internationale kagelov og jeg tror ikke at den kan skabe en større international krise :-)

     De første 4 dage skal den bare have lov at stå og hygge sig og så starter du op, som hvis du modtog den. Håber det gav mening.
     Håber den bliver som den skal og at hun bliver glad for den :)

     Rigtig god weekend,
     Kristian

 19. Herman florerer igen i Kolding og omegn. Sidst jeg så ham var for Ca. 10 år siden. Så gensynsglæden var stor, da jeg fik ham overdraget af en kollega :)

 20. Jeg har en Herman i Esrum, Nordsjælland nu.

 21. Og der er også en Herman i Ishøj nu :-)

  • Hej, Jeg så dit opslag om Herman kagen og da jeg er meget interesseret ville jeg høre dig om du kender nogle som har herman eller om du selv har en du kan undværer?
   Mvh. Clea bianca Suhr

 22. Hejsa Herinde :-)
  Så er Jagten i gang da jeg MEGET gerne vil lave en Herman sammen med min søn, har prøvet det for ca. 3 år siden og kan huske det er en super kage (og sjovt at lave) 😛

  Jeg bor i Nordsjælland, og hvis ingen kan Pushe noget Herman her, kan jeg se det er OK selv at starte ham op, og så skriv endelig hvis der skulle være nogle andre der vil føre Herman videre… 😉

  MVH

  Michael & Noah

 23. Har modtaget en Herman af en pige på snart seks år fra Odense. Den bliver bagt i morgen og fordelt til fire venner

 24. Det er ret interessant at læse om Herman, men jeg vil faktisk gerne vide, hvordan den smager, før jeg selv går igang. På en skala fra 1 til 10 ?

 25. Hej,
  Jeg ikke helt forstå hvorfor skal dele first til 5 i dag 9, hvis Herman stadigvæk sulten i dag 10?
  Mvh. Raden

 26. Gad vide om Karin fortsat ønsker sig en hermankage?? Jeg har netop modtaget ham her til aften og glæder mig meget til at passe på ham.

 27. Hvis der er nogen der vil af med noget Herman kage i Svendborg så er jeg den glade modtager…

 28. Hej herinde. Jeg har fået en Herman af en pige jeg rigtig godt kan lide, så selvom bagning ikke lige er øverst på listen, så ved i jo nok hvordan det er. (Hvad man ikke gør for…)

  Anyways, jeg er pt på 6. dag, og har ingen intentioner om at give den videre. Så ville bare høre hvordan man bager den hvis man ikke skal gøre det? Virker som lidt spild bare at smide 4 portioner direkte i skraldespanden.

 29. Hvis man vil starte sin egen Herman op, skal man så vente me at røre i ham til der er gået 4 dage efter man har blandet ingredienserne? Eller skal man blande ingredienserne og allerede dagen efter begynde på “opskriften”?

 30. Hej :-)
  Hvilken mælk er bedst til Herman-kagen ? Eller er det ligemeget. Jeg får nemlig snart en “aflægger” :-)
  På forhånd tak og rigtig god dag til Jer

 31. Jeg bager Herman med almindelig letmælk, det går fint. Står lige og forbereder ham nu. 👍

 32. Hej skal det være stødt kanel eller kanel sukker??? Håber jeg kan få noget hjælp

 33. Hej jeg har startet Herman op for 4 dage siden.. jeg bor i Hvidovre , er der stadig interesse for ham i København?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *