Forsiden / Opskrifter / Grydestegt kylling – Rend med traditionerne
grydestegt kylling
Klargøring til grydestegt kylling

Grydestegt kylling – Rend med traditionerne

Traditioner. Gammeldags madlavning. Mormors opskrifter. Koner klædt i hvidt med forklæde og en hat på. Vi har set det før – i serier som Matador, det lille hus på prærien og i filmen Sommer i Tyrol.

Og der er intet galt med de gode gamle opskrifter – tværtimod, de er nemlig på vej tilbage til køkkenet igen – gudskelov. Jeg savner mormors mad. Jeg savner mormor.

Slår man op på nettet efter traditionel dansk mad, så kan man finde et ganske udemærket opslag af Wikipedia:

Ifølge wikipedia:

Traditionel dansk mad har udviklet sig på grundlag af de gamle skikke med konservering af fødevarer; kød blev saltet, fisk blev røget og grøntsager og brød blev tørret. Danskerne holder meget af gamle retter, som f.eks. flæskesteg eller æblekage. De populæreste fødevarer fra havet er rejer, sild, ål og laks.

Samtidig med at salgstallene for flotte kogebøger er steget og steget, laves der mindre og mindre mad fra grunden i de danske køkkener. Husmoderen og hendes færdigheder er på godt og ondt næsten forsvundet. Mens færre behersker de grundliggende madlavningsfærdigheder er der måske en tendens til, at nogle få tager madlavningen op og dyrker den som en hobby eller måske ligefrem en kunst.

Men hvad er der sket med de traditionrige retter? Er det slut? Er vi trådt ind i æraen med den molykulære gastronomi og har ikke længere plads til de gamle retter?

Og hvad fanden sker der for nogle af de der kokke?

Jeg snakkede med en kok den anden dag, der ville overbevise mig om at man i en rigtig gammeldags Pariserbøf blandede kød, capers, løg og de hakkede rødbeder sammen, formede en bøf som man, så stegte og kom på et stykke brød, og samtidig så skulle et Stjerneskud kun være stegte fisk, og ikke én stegt og én dampet.

-”WHOOT”- ?

Hvor kom den fra? Kan du da lige lære at holde styr på dine retter, bror kok!

Som i en anden Thansen reklame er der ved at være gået for meget banjo i den gastrnomiske verden, og jeg vil derfor gerne præsentere jer for en lækkerbisken, baseret på en lækker fritgående dansk økologisk kylling, persille, hvidløg og værdien af den ægte uspolerede smag af friske råvarer.

Grydestegt kylling
 
Forberedelse
Tilberedning
Tid ialt
 
Forfatter:
Type: Hovedret
Giver: 4 personer
Ingredienser
 • 1 stk. stor lækker dansk økokylling a ca. 1500 - 1600 gram
 • 2 hele hvidløg eller ca. 20 fed.
 • 1 urtepotte alm. persille (som dem de har i kvickly)
 • 200 gr. bacon
 • 4 gulerødder (store)
 • 8 forårsløg (ca. 1 bundt)
 • 3 spsk. honning
 • 2-3 dl. Westmalle Trappist (tripel) eller en anden mørk øl
 • 1 l. vand eller hønsefond/bouillon
 • Olie, smør, salt og peber
Fremgangsmetode
 1. Start med at skære baconen i tern og steg dem i en gryde under låg. Brug gerne en wok eller en stegeso hvis du har en sådanne en.
 2. Imens skylles kyllingen godt og grundigt, især indvendigt for at få fjernet de eventuelle sidste blodrester der kan sidde inde i den.
 3. Pil hvidløgne og skyl persillen og kom det hele ind i kyllingen. Hvidløgene sog persillen skal ikke hakkes, men bare være hele.
 4. Når baconen er blevet sprød, tages den op af gryden, og kyllingen brunes godt i fedtet. Når den er godt gylden, drysses den med salt og peber, honningen tilsættes og skal herefter op og boble godt.
 5. Ved at honningen bobler (koger), kommer smagen af honningen ind i kyllingen. Herfter skal øllen på, og endnu engang skal væden op og koge. Lad det simre i små 5 minutter. Tilsæt herfter vandet eller hønsefonden , kom låg på og lad det hele simre under låg i ca. 45 minutter.
 6. Imens skrælles gulerødderne og top og bund fjernes fra forårsløgene. Gem skrællerne og toppene fra løgene, og kom dem ved kyllingen, så de kan koge med og give smag.
 7. Når kyllingen er færdig, dvs når den ikke er rød ved lårbenet, tages den op, væden sigtes og koges en smule ned. Kog gulerødderne møre, og her mener jeg at de gerne må være færdige, men ikke udkogte. Gør det samme med forårsløgene.
 8. Del kyllingen i 4 dele, og tag hvidløgene ud af den.
 9. Ved servering kommes bacon i bunden af en dyb tallerken, herpå øses en smule suppe op.
 10. Læg et par forårsløg, en gulerod og nogle fed hvidløg ovenpå, og tilsidst lægges et stykke kylling ovenpå.
 

 

Har du set denne her?

En lille jordbær/chokolade dessert

Jordbær – hvid chokolade – vaffel

Det er en af de ting man aldrig bliver træt af om sommeren. Den danske …

2 kommentarer

 1. Hej Kristian.
  Hvilken planet kom, den kok med pariserbøffen fra, når man blander ingredienserne hedder det “Bøf Lindstrøm” og sådan en kok kaldte i mine yngre dage en yamsekoger.
  Mvh.
  Den gamle kok.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Stik denne opskrift en stjerne: