Forsiden / Opskrifter / Tarte tatin – Fransk æblekage
Lækker klassiker af en dessert - Tarte Tatin
Fransk æblekage

Tarte tatin – Fransk æblekage

Tarte tatin er en fransk klassiker. Vi snakker karameliserede æbler, vanille og butterdej. Så er den lavet efter de fornemmeste foreskrifter. Men jeg er ikke så meget til butterdej. Og jeg er ikke blank for at indrømme det.

Så istedet for at bruge butterdej, så måtte jeg finde på et alternativ til min Tarte Tatin – derfor valgte jeg at den skulle laves med mørdej. Tærten var iøvrigt med til årets kagekonkurrence ved byens Sognefest, hvor den høstede ganske udmærkede stemmer, dog ikke nok til at vinde. (fik dog en sidegevinst)

Tidspunktet for at lave Tarte Tatin, kunne egentlig heller ikke have været bedre. de stakkels æbler, jeg brugte til den – havde set bedre dage, men derfor var der ingen grund til at smide dem ud, når de kan bruges til bagning.

Først fik jeg sat en mørdej over. Smør, mel, bagepulver og flormelis røres godt sammen til en brødkrumme agtig masse. Tilsæt vandet og kør dejen fast. Jeg kørte min på en røremaskine, men den kan sagtens laves i hånden. Ja, jeg var doven.

Mørdejen samles til en bolle og sættes på køl i 30 minutter, inden den rulles ud.

Mørdejen rulles ud, inden skal over æblerne.
Mørdejen rulles ud, inden skal over æblerne.

Næste skridt er at lave den lækre karamel, som æblerne skal ligges ovenpå når Tarte Tatin skal i ovnen og bages. Dette giver æblerne en helt fantastisk smag og er vel nærmest hovedemnet på denne dessert, ser man bort fra æblerne vel at mærke.

Sukker smeltes på panden og en flækket vanillastang tilsættes.
Sukker smeltes på panden og en flækket vanillestang tilsættes.

Sukker smeltes på en pande ved smag varme. Brug endelig en pande der kan tåle at komme i ovnen. Det er SÅ trist at lave denne lækre dessert, bare for at opdage at man kom til at tage favoritpanden – den der ikke lige kunne tåle at komme ind i en ovn.

Når sukkeret er karameliseret, tilsættes en flækket vanillestang og panden svinges en smule. Lad endelig være med at røre i karamellen. Der er en risiko for at karamellen vil klumpe, når der røres i den. Hvis du ryster / svinger panden en smule, så undgår du klumperne.

Æbler, skåret i skiver lægges ovenpå karamellen i ønskede mønster.
Æbler, skåret i skiver lægges ovenpå karamellen i ønskede mønster.

Tag panden af varmen og begynd at lægge æble skiverne ovenpå karamellen. Det er ikke nødvendigt at fjerne vanillestangen. Den vil fortsætte med at brede sin aroma og smag ud i æblerne, inde i ovnen og kan altid fjernes når din Tarte Tatin er helt færdig og vendt ud. Personligt syntes jeg at det pynter.

Jeg lagde det første æble lag rundt i kanten og efterfølgende toppede jeg med flere æbler. Jeg kunne nu godt have brugt et til 2 æbler mere, men jeg brugte hvad jeg havde i køleskabet. Slut prut.

Sideshot af æblelagene på min Tarte tatin.
Sideshot af æblelagene på min Tarte tatin.

Jeg vil sige at det vigtigeste lag er det første, da det er det lag, som man vil se, når tærten vendes ud, efter den er bagt.

Mørdejen rulles om kagerullen og løftes over æblerne.
Mørdejen rulles om kagerullen og løftes over æblerne.

Når alle æblerne er lagt ovenpå karamellen, så tag mørdejen ud af køleskabet. Jeg dummede mig en smule, vil jeg gerne indrømme og rullede min mørdej ud, inden jeg havde lavet alt foregående tilberedninger, så min udrullede mørdej, var ikke nem at arbejde med.

Når mørdejen er rullet ud, så kan man rulle den om sin kagerulle, for så er den nemmere at få over på panden og over æblerne i et stykke.

Når mørdejen kommer over æblerne, så vil panden sandsynligvis stadig være en smule varm og pandens kanter vil automatisk skære mørdejen til, så den passer til panden. Fold kanterne lidt ned af kanten, indvendig på panden og prik huller i dejen, så dampen kan komme ud.

Mørdejen, lagt over æblerne og prikket. Klar til ovnen.
Mørdejen, lagt over æblerne og prikket. Klar til ovnen.

Kom panden i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 20 minutter eller til mørdejen har en pæn gylden farve og virker crispy.

Den færdigbagte Tarte Tatin, frisk fra ovnen. Dufter himmelsk af glaserede æbler.
Den færdigbagte Tarte Tatin, frisk fra ovnen. Dufter himmelsk af glaserede æbler.

Når tærten er bagt færdig, tages den ud af ovnen. Må jeg på det varmeste anbefale at man bruger en grydelap. Også bagefter. Det kan virke SÅ dumt at skrive, men af egen erfaring tilråder jeg at man lader grydelappen sidde på pandens håndtag, når man har taget panden ud af ovnen.

Man kan føle sig så dum, når man efter 2 minutter tager fat i pandens håndtag, uden grydelap, velvidende at man lige HAR taget den ud af ovnen og at den sikkert stadigvæk er brandvarm. Bare en tanke…

Inden din Tarte Tatin kan serveres skal den vendes ud, så mørdejen bliver til bunden og dette gøres nemmest ved at ligge en tallerken eller det fad som tærten skal serveres på over panden.

Et fad eller tallerken ligges over panden og med akrobatik, vendes det hele på hovedet.
Et fad eller tallerken ligges over panden og med akrobatik, vendes det hele på hovedet.

Kom en grydelap eller et viskestykke ovenpå fadet eller tallerkenen og med akrobatiske bevægelser, vend panden rundt, så fadet eller tallerkenen nu er nederst. Giv panden et ryk, inden du langsomt løfter panden af fadet. Dit resultat skulle gerne se ud som billedet herunder.

Klassisk Tarte Tatin med mørdejsbund. Serveres med vanille is eller flødeskum.
Klassisk Tarte Tatin med mørdejsbund. Serveres med vanille is eller flødeskum.

Som du kan se på billedet, så er min mørdej knækket og det anede mig at det ville ske. Normalt, så er denne klassiske dessert med butterdej og en butterdej vil ikke knække, når den bliver vendt rundt, selvom den er sprød. Men jeg vil altså 1000 gange hellere have min Tarte Tatin med mørdej end med butterdej. Så det sagt.

Din udgave af Tarte Tatin?

Har du prøvet at lave denne klassiker? Laver du med butterdej, mørdej eller måske med en hel anden bund? Hvad er egentlig DIN favoritkage/dessert?

 

4.0 from 4 reviews
Æblekage - Tarte tatin
 
Forberedelse
Tilberedning
Tid ialt
 
Klassisk fransk æblekage, moderniseret til at have en bund af mørdej, fremfor butterdej
Forfatter:
Type: Dessert
Oprindelse: Fransk
Giver: 1 stk
Ingredienser
 • Mørdejsbund

 • 150 gr. smør
 • 70 gr. flormelis
 • 250 gr. mel
 • 1 tsk. bagepulver
 • ½ dl. vand


 • Fyld

 • 6 store røde æbler
 • 150 gr. sukker
 • 1 vanilla stang
Fremgangsmetode
 1. Mørdejsbunde

 2. Blødt smør, mel, flormelis og bagepulver røres sammen og vandet tilsættes til sidst.
 3. Lav en rund kugle af mørdejen og kom den på køl i min. 30 minutter.


 4. Fyldet

 5. Skræl æblerne og skær dem i 1cm tykke skiver.
 6. Smelt sukkeret på panden til karamel ved svag varme. Del vanillastangen og kom den på panden mens sukkeret karameliserer.
 7. Tag panden af varmen og dæk panden til med æblerne.
 8. Det kan godt betale sig at lægge dem i et pænt mønster.
 9. Rul mørdejen ud til en rund bund og kom den over æblerne så den dækker helt.
 10. Da panden er varm, vil varmen automatisk skære mørdejen til.
 11. Det kan ikke betale sig at bruge retserne af mørdejen til at dekorere med, for mørdejen vil tilsidst udgøre bunden.
 12. Prik dejen og kom panden i ovnen ved 175 grader i ca. 20 minutter.
 13. Tag panden ud, læg en tallerken eller et fad over panden og vend den rundt, så panden ender øverst og din Tarte Tatin står med dejen nederst på tallerkenen.
 

Har du set denne her?

Total ynglings cheesecake med hvid chokolade og jordbær

Amerikansk Cheesecake – A remake

Det er nok min mest “berømte” opskrift. Cheesecake. Bare ordet, får min mund til at …

11 kommentarer

 1. Lavede den i går med butterdej da jeg ikke magtede slå en dej op i den hede. Så det blev en købe dej.
  Super lækker dessert jeg rørte en vanille is til og alt i alt blev det et kæmpe hit.

  • Hej Matt,
   Tror ikke der var mange ting man orkede i den hede, ja det skulle da lige være at drikke en kold øl på terrassen, mens ungerne badede i svømmepoolen, hvis man havde sådan en. Jeg var på arbejde, og var så smart at tage en trøje UNDER kokkejakken. Smart kok – NOT!
   Vanille is er kanon til desserten og jeg er glad for at det blev et hit :-)

   God dag til dig og dine,
   Kristian

 2. Jeg tror, jeg skal prøve at bage Tarte Tatin med mørdej, men med den lille krølle, at jeg ikke så godt tåler gluten, så melet skal være glutenfrit. Det bliver spændende om det virker.

 3. Eftersom at jeg ikke spiser butterdej (margarine-adr-badr), har jeg flere gange lavet tarte tatin med mørdej, og det holder hele vejen – mums!

  • Hej Signemusen,
   Jeg har faktisk aldrig selv bagt den med butterdej, men efter jeg lavede den med mørdej, tror jeg heller ikke det bliver nødvendigt :-)

   Hils i den jyske hovedstad.

   De bedste hilsner,
   Kristian

 4. FLOT ser den ud – verdens bedste kage, jeg elsker Tarte tatin – eller som den hedder her TinTin – og så med lidt is til (gerne is med kanel)

  Enig med dig at mørdej er det bedste til en tarte tatin – men hvis der pludselig kommer gæster så bruger jeg en frossen butterdej :-(

  /Erland

  • Hej Erland og tak.
   Blev lige RIGTIG sulten da du skrev kanel is. Det er længe siden, jeg har haft hænderne og tænderne i sådan en.

   Jeg blev svært glad, da jeg prøvede med mørdej, men syntes også det er ok, for dem der kan lide butterdej at bruge den – og tror ikke den bliver ringe af at butterdejen er købt 😉

   De bedste hilsner og ønsket om en god weekend,
   Kristian

 5. Hej
  Hvor er det synd der er så mange der ikke er til butterdej, er I sikker på det ikke er pga. det arbejde der ligger i rulningen. Spring ud i det og I vil helt sikkert synes det er sjovt. Hvis I kaster jer ud i det er det vigtigt at I bruger rullemargarine, jeg er sikker på jeres lokale bager gerne vil sælge jer noget.

  Tarte tatin, super nemt og virkelig god, selvom jeg ændre lidt på den. Jeg drysser lidt kanel på æblerne inden de lægges i karamellen. Men det er jo smag og behag.

 6. Hej

  Jeg bruger raymond Blancs tvist! halve æbler på højkant presset i panden. mønsteret og teksturen bliver fantastisk!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Stik denne opskrift en stjerne: